Jim Terlingen - In deze vijfde aflevering van de rubriek 'Utrechtse berichten' twee onderwerpen: gaat mijn Jumbo eettentjes opvreten? en Wesley Sneijder als Utrechts jochie in Oranje.


IBB-hof

De IBB-hof, een winkelcentrumpje vlakbij Sterrenwijk, heeft sinds kort een giga-winkel van de supermarktketen Jumbo. De winkel zat er al, maar heeft nu ook de ruimte die de verdwenen Blokker-winkel achterliet erbij genomen. Ik vind het wel even wennen - zo groot is het - maar dat komt vast wel goed.

Waar echter niet door de beugel kan, is het idee van Jumbo om ook een 'eet-corner' met enkele zitjes te exploiteren. Als dat gaat aanslaan, is het de doodsteek voor die paar sympathieke kleinschalige tentjes die op de IBB-hof ook broodjes en drankjes verkopen. Wil de Jumbo ook deze tentjes opvreten? Wie is daar, behalve de Jumbo, bij gebaat?

Het zou goed zijn als de gemeente daar eens gaat praten om te zorgen dat de winkelverdeling op het centrumpje gemêleerd blijft. En als ze niet luisteren, een consumentenboycot? 

                         

Wesley Sneijder

De grootse kleine Utrechtse voetballer Wesley Sneijder (33) heeft definitief een punt gezet achter zijn interlandcarrière. Na een gesprek met bondscoach Ronald Koeman kwam de 'zoon van Ondiep' tot deze onvermijdelijke conclusie. 

Wesley Sneijder terug in Ondiep in 2011. Foto: Ton van den Berg

Wat heb ik - in momenten - van dat bravourmannetje genoten! In het NOS-televisieprogramma Studio Voetbal werd afgelopen zondag stilgestaan bij zijn loopbaan. Kees Jansma, oud-perschef van Oranje, vertelde een mooie anekdote over Sneijder. Op de NOS-site wordt dit alsvolgt samengevat:

Deel van het bericht over Sneijder op de NOS-app

Ik snap goed hoe het werkt, iemand citeren. Dan vat je weleens iets samen om het geheel wat helderder te formuleren. Dat zal iedere journalist wel herkennen.

Toch is het wel grappig om naar de bron terug te gaan. Boven de tekst stond een filmpje uit die uitzending en als je dat bekijkt, zie je dit gesprek tussen Kees Jansma (KJ) en Tom Egberts (TE):
                  

KJ: Ik denk aan 2004, toen het Nederlands elftal weer eens, weliswaar met een goed gevoel, maar toch als kansloze naar een eindtoernooi afreisde. Namelijk naar Oostenrijk en Zwitserland, in een poule met Roemenie, Frankrijk...

TE: 2008.

KJ: 2008. Ja...2008.
En ik herinner me dat we in de gang stonden voor de wedstrijd Nederland-Italie. En daar stonden de Italianen in dat prachtige blauw heel stoer te wezen. Wij stonden daar stik- en stiknerveus. Doodstil.
En Sneijder stond toevallig gekoppeld aan Materazzi. Hij keek omhoog en hij zei, toen we allemaal heel nerveus voor ons uitstaarden, tegen Materazzi: "Ik speel je straks helemaal gek, lange lul!"
Waardoor we allemaal in een soort nerveus-schaterlachen uitbarsten...

TE: In het Nederlands?

KJ: In het Nederlands: in het Utrechts.

TE: Utrechts? Haha.

KJ: En het gebeurde ook.
                 

Ge-wèl-dig, dat ons Utrechts daar in die gang van het stadion in Bern, op 9 juni 2008 voor zo'n bevrijdende lach heeft gezorgd. Het werd daarna in een fabuleuze wedstrijd 3-0 voor Oranje.

Dat samenvatten is onvermijdelijk. Maar als je ziet hoe dat hier gedaan is - lees het nog maar eens terug - dan verdwijnen er wel heel erg veel mooie details. De vergissing van Jansma is weggepoetst en geen vermeldingen van blauwe shirts en de stilte in de gang. En echt onvergeeflijk is het negeren van het belangrijkste detail: het Utrechts van Sneijder. 

          

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl