Jim Terlingen - Deze week diende voor de kortgedingrechter in Utrecht een zaak tussen huurders van een flat aan de Hanoidreef en de woningbouwvereniging Bo-Ex. De klachten van de bewoners worden door Bo-Ex stelselmatig genegeerd, zeggen ze. Volgens de verhuurder worden de klachten veroorzaakt door slecht gedrag van bewoners.

De bewoners eisten binnen twee weken herstel van de gebreken en flinke korting op de huur (40 procent) totdat alle klachten zijn verholpen. De Nuk schreef er op 11 mei een voorbeschouwend stuk over en ook op 27 mei. Ook op Radio 1 was er gisteren van tevoren aandacht voor de zaak.

Inhoudelijk weet ik te weinig van de rechtszaak om te oordelen. Dat laat ik graag aan de rechter. Deze heeft gisteren besloten om de zaak aan te houden en om deskundigen te raadplegen. Maar in de zijlijn gebeurt er wel iets opmerkelijks. Ik zal het proberen uit te leggen. Ik ben geen advocaat of jurist, dus een foutje ligt op de loer.

Er zijn 22 huurders die de zaak hebben aangespannen. Eén van hen wordt bijgestaan door de jurist Benard Tomlow. De andere 21 door een andere persoon (in dit verhaal niet relevant). Waarom schrijf ik 'jurist' Tomlow? De bekende Utrechter heeft zich teruggetrokken als advocaat, nadat hij in augustus 2020 definitief een flinke schorsing kreeg wegens "niet integer handelen in een faillisssementszaak". Lees hier meer.

En wie vertegenwoordigt in de zaak de tegenpartij, woningbouwvereniging Bo-Ex? Juist: Tomlow Advocaten. Dat is het kantoor waaruit Bernard Tomlow zich vorig jaar heeft teruggetrokken.

Als oprichter en lid van de maatschap Tomlow Advocaten heeft hij jarenlang verdiend aan de zaken die zijn kantoor deed voor Bo-Ex. Voor een advocaat is het volgens de gedragsregels 'not done' om je daarna tegenover je voormalige klant te melden.

Daaraan hoeft Bernard Tomlow zich niet te houden nu hij 'gewoon' jurist is, hoor ik. Maar of het netjes is, ik vraag het me af. Het past naar mijn idee wel bij de man. Een straatvechter.

Toch bijzonder: Bernard Tomlow vs. Tomlow Advocaten.
Als Bernard zo blijft doorgaan, hoe lang zal het duren voordat het kantoor haar naam verandert?

Tot slot. Dat de Nuk in een maand twee voorbeschouwende stukken over het kortgeding schreef, is niet zo verwonderlijk. Bernard Tomlow is daar columnist. Hij heeft goede contacten bij de media, en zeker bij de Nuk. Dat is eerder gebleken toen hoofdredacteur Michael Kroonbergs zijn eigen columnist interviewde naar aanleiding van de schorsing, die toen nog niet definitief was. Bernard heeft de handigheid van Maurice de Hond.

   
Zie hier de reactie van Bernard Tomlow en advocaat Gor Gabrelian.

 
Persoonlijk reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie: www.jimterlingen.nl