Jim Terlingen - In tienduizenden Utrechtse huiskamers zal men tussen Eerste Kerstdag en Oudjaarsdag weer luisteren naar 'de lijst der lijsten' op Radio 2. Ik heb het natuurlijk over de Top 2000, waarvan de nieuwe ranglijst deze week is bekendgemaakt.

Er is meer Utrechts over de lijst te zeggen. Want vanzelfsprekend staan er weer vele Utrechtse artiesten in: Claudia de Breij (14), Kyteman (134), Herman van Veen (673, 785, 812, 1162, 1872) en Henk Westbroek (526) en Utrechtse groepen als Het Goede Doel (568, 908, 1294, 1991) en Kensington (60, 230, 294, 414, 455, 807, 827, 1636).

Verder heeft men onderzocht hoe de lijst eruit zou zien als alleen de gemeente Utrecht zou stemmen. Bohemian Rhapsody zou nog steeds op 1 staan, maar 'Heroes' van David Bowie staat dan bijvoorbeeld 7 plaatsen hoger: op 4 in plaats van 11. Dat laatste vind ik leuk. Over Bowie ga ik het trouwens nog hebben later.

Democratie
Wat me nu echt van het hart moet, gaat over een fundamenteler aspect van deze lijst. Zoals u waarschijnlijk wel weet, wordt de Top 2000 ieder jaar samengesteld op basis van stemmen. Dit jaar kon iedereen op een speciale website 35 nummers doorgeven: 20 uit een lijst die door het Radio-2-team is samengesteld ('de keuzelijst') en 15 anderen ('vrije keuze'). "Dat is nog eens democratie!", stond erbij op de stem-site.

Maar deze woorden slaan echt als een tang op een varken. Want het is niet moeilijk om te bedenken dat nummers uit de keuzelijst veel meer kans maakten om gekozen te worden dan liedjes die je zelf moest aandragen. "Da's logisch", zou wijlen Johan Cruijff zeggen. Veel stemmers hebben waarschijnlijk eerst een artiest ingetikt en daarna uit de geselecteerde nummers een keuze gemaakt.

Met het maken van zo'n Top 2000-keuzelijst doet Radio 2 elk jaar dus flink aan beïnvloeding. De boel moet in grote lijnen blijven zoals hij was, denk ik. De Radio 2-sfeer mag niet worden aangetast. Het doet me wel een beetje denken aan de trucs die Poetin in Rusland bij elke presidentverkiezing doet. Noemen we dat democratisch?

Bowie
Om deze reden haakte ik dit jaar af toen ik mijn lijst invulde. Want in de helft van de gevallen stond mijn liedje niet in de keuzelijst. De artiest stond er dan bijvoorbeeld wel in, maar met andere nummers. Van David Bowie stond 'Rebel Rebel' wel in de keuzelijst maar 'Fashion' niet (en dat is echt een heel erg lekker nummer).

Om op het voorbeeld van David Bowie door te gaan: in de gepubliceerde lijst is 'Rebel Rebel' inderdaad wel terechtgekomen en 'Fashion' niet. Het is geen zekerheidje, maar ik durf de bewering aan dat als het tweede nummer wel was toegelaten in de keuzelijst, hij ook in de Top 2000 was gekomen. 

Maar goed. Geen invloed van mij dit jaar, dus. (Maar ik ga wel lekker luisteren.)

Tot slot, u heeft het niet van mij, maar ik vermoed ook bij deze verkiezing ingrijpen van vriend Poetin en zijn hackers. Je kunt namelijk op staatieindetop2000.nl checken of je favoriet het gehaald heeft in de lijst. En wat is te zien als je vraagt of 'Fashion' in de Top 2000 staat? Echt.

Links hoe ik mijn zoekopdracht 'Fashion' gaf en rechts het resultaat: Sound and Vision. Russische hackers?

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl