Jim Terlingen - De NOS kopt op haar site 'Passagier gebruikte medereiziger als menselijk schild bij aanslag Utrecht'. En ook andere media volgen, zoals het AD Utrechts Nieuwsblad. Het blijkt een 'scoop' te zijn van Elseviers Weekblad, die hoorde van bronnen binnen het Korps Mariniers dat op beelden uit de tram te zien is dat een jonge man een oudere man naar zich toe trekt en hem zo gebruikt als menselijk schild tegen Gökmen T. Elsevier noteert ook nog dat "mariniers geen begrip hebben" voor het gedrag van de jonge man.

Ik word onpasselijk van wat ik lees. En niet, wat u misschien verwacht, vanwege het gedrag van de jonge man. Maar vanwege Elsevier en andere media. Wat is hier in godsnaam het nieuws? Dat een mens in angst, noem het gerust doodsnood of overlevingsdrift zoiets doet? Is dat nieuws?

Nee toch?
In de boeken die concentratiekamp-overlevenden hebben geschreven na de Tweede Wereldoorlog valt te lezen dat een mens tot alles in staat is. Alles, om maar te overleven. Fijn of niet, maar dat is ook de mens.

Wat een waardeloze opleiding hebben de mariniers gehad als ze dit niet weten en ze 'geen begrip' hebben. En wat een sensatiezucht schuilt er achter het 'journalistieke werk' van Elsevier. Het zomernummer verschijnt deze week, lees ik. Ah, er moet iets verkocht worden.

De oudere man heeft de aanslag overleefd en ook de jonge man. Ik droom van een ontmoeting tussen de twee waarin ze elkaar met mededogen aankijken, het menszijn in elkaar begrijpen, elkaar omarmen en blij zijn dat ze allebei de hel in de tram hebben overleefd. 

               

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl