Jim Terlingen - Heeft u hier wel eens op gelet?

Even oriënteren. We zien links het straatje Kintgenshaven met achteraan Slachtstraat Filmtheater. Rechts vooraan bevindt zich een kapperszaak op de Schoutenstraat. Links aan de overkant van Kintgenshaven is buiten beeld het adres Neude 1.

Het gaat om het pand in het midden van de foto. Het prachtig geschilderde getal boven de deur ziet er geloofwaardig uit. Kijken we naar Neude 0?

Onderzoeksbureau Terlingen - "uw specialist in Utrechts uitzoekwerk" - is met deze vraag aan de slag gegaan. Dit zijn de bevindingen:

  • Degene die het getal heeft aangebracht, is econoom en 'pionier' Jeroen Doensen met zijn bedrijf Ik ben Jeroen. Hij woonde tot drie jaar terug in dit huis. Op sociale media gebruikte hij meerdere keren het adres 'Neude 0'.
  • Maar het officiele adres, erkende ook Doensen in zijn uitingen, is Schoutenstraat 21 bis A.
  • Deze nul staat daar al minstens sinds 1999, is te zien op oude foto's.
  • Er was een periode dat er van rechts naar links een mooi rijtje zichtbaar was: 0, 1, 2 en 3 bis. (Als iemand daar nog een foto van heeft?)

Een nepper dus, maar wel een leuke nepper. Ik neem aan dat passerende stadsgidsen hun klanten er wel even op wijzen. En anders hoop ik dat ze nu wakker zijn geworden.

Nu rest de vraag: kan een officieel adres eigenlijk nummer 0 hebben?

Op grond van wat hierover op internet staat, verbiedt de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen het niet. Maar er lijkt geen enkele gemeente te zijn die de nul gebruikt.

31 december 1999. De nul kreeg gezelschap. Foto: Jeroen Doensen