Jim Terlingen - Wie heeft eigenlijk gekozen voor het kunstwerk ‘Intellectual heritage’ op de gevel van de bieb? 

De site van de bibliotheek geeft het antwoord.
  

Om een goede selectie van verschillende kunstwerken te maken heeft de bibliotheek een commissie in het leven geroepen met specialisten op het gebied van kunst. Deze commissie bestaat uit voorzitter Bart Rutten - directeur Centraal Museum, Fleur Junier - conservator, Frank Koolen - beeldend kunstenaar en intendant, Annelou Evelein - urban curator. 
  

Zij schreven de opdracht uit en startten de selectieprocedure met een longlist van 100 Utrechtse kunstenaars. Daaruit selecteerden ze vijf kunstenaars, zowel landelijk en internationaal bekend als aanstormend talent, te weten: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch en Maarten Baas.
 
 

Het werk van Maarten Baas is de laatste in een rij van vijf kunstwerken; vier zijn al eerder gerealiseerd.

'Boven en onder', 2023 (JT)

Wat meteen opvalt aan de uitleg, is dat twee kunstcommissieleden met Engelse woorden worden omschreven. ‘Intendant’ en ‘urban curator’. Da's raar. Verder blijken ze allemaal geboren in de jaren zeventig (1970, 1972, 1973 en 1978). En ze zijn alle vier wit. 

Meteen even gecheckt hoe het met de vijf uitverkorenen staat. De leeftijden zijn 36, 36, 37, 45  en 59. Alle vijf mannen en alle vijf wit.

Ik ken de kunstcommissieleden en de kunstenaars niet persoonlijk, maar op grond van deze kenmerken lijkt het een nogal niet-heterogeen clubje. 

Ik krijg er een niet-aards ‘ons-kent-ons-gevoel’ bij. Losgezongen van de inwoners van de stad. Te veel in de eigen bubbel. En dan is de kans natuurlijk groot dat er iets misgaat, zoals wat lijkt gebeurd te zijn met ‘Intellectual heritage’.


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl


PS. De vijf kunstwerken van de bibliotheek op de Neude: