Jim Terlingen - Hoe kan het?! Deze wanhopige vraag is zeker vier keer door mijn hoofd gegaan na de onthulling van het Utrechtse Joodse Monument in oktober 2015. De afgelopen twee en een half jaar werden me de antwoorden duidelijk. Nu komt er helaas weer een 'hoe kan het' bij.

De eerste was: hoe kan het dat op de muur met namen van Joodse slachtoffers zoveel foute naamgegevens staan? Het antwoord achterhaalde ik al snel (en dit werd later bevestigd): er is een verouderde namenlijst gebruikt. Dat was heel erg dom van de stichting die het monument realiseerde.

De tweede: hoe kan het dat de voorzitter van die stichting in de media aantoonbaar onware beweringen heeft gedaan om te verklaren waarom een bepaald persoon op het monument vermeld staat? Mijn bedachte antwoord is: hij kon het niet verdragen dat zijn club fouten heeft gemaakt en wilde met leugentjes imago-schade voorkomen. Dat was heel erg kwalijk van hem. 

De derde: hoe kan het dat het gemeentelijke verslag van een onderzoek waartoe burgemeester Van Zanen in 2017 opdracht heeft gegeven en dat in maart 2018 publiek werd gemaakt broddelwerk bevat? Mijn bedachte antwoord: het ging de schrijvers van het rapport primair niet om zorgvuldige waarheidsvinding, maar om het minimaliseren van de schade voor de leden van de stichting. Weet: daarin zaten veel gemeentelijke ex-politici. Opvallend: nergens staat vermeld wie het rapport heeft geschreven.

Vierde: hoe kan het dat de website van het Joods Monument Utrecht nog vol slordigheden en onjuistheden staat? Veel van wat ik hier schreef, staat nog steeds op de site. Mijn bedachte antwoord: de site is niet in handen van iemand die het belangrijk vindt dat de gegevens kloppen. 

En nu is er dus een vijfde. Ik dacht dat een belangrijk onderdeel van het rapport, het onderzoek zelf, zorgvuldig was uitgevoerd. De coördinator was immers de historicus en ambtenaar René de Kam, die ik vanwege zijn publicaties hoog heb zitten. Hij kwam uit op 69 fouten. 

Hoe kan het dan dat er nu een nieuwe naam opduikt van een persoon die de oorlog overleefd heeft en dus ten onrechte op het monument staat? De vierde 'overlevende' en fout-nummer 70. Waarom ik dit zo zeker zeg, leg ik op deze site uit. Samen met een medewerker van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (HCKW) heb ik er onderzoek naar gedaan.

En deze vraag is ook belangrijk: waarom zijn de meest vooraanstaande onderzoeksgegevens over de Holocaust-slachtoffers in Nederland, die van het HCKW, niet meegenomen in het gemeentelijke onderzoek?

Al die 'hoe kan het'-s... 
Ik schaam me een beetje voor Utrecht.

                                          

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl