Jim Terlingen - 'Jochie' is gekozen tot het Ultieme Utrechtse Woord. Burgemeester Jan van Zanen maakte dit dinsdagavond op een verrassende manier bekend tijdens een vrolijke avond in de Kargadoor aan de Oudegracht. Hij deed zijn colbert open en op het t-shirt eronder kon iedereen zien welk woord de afgelopen maand de meeste stemmen heeft gekregen.

Van de meer dan 16.000 stemmen was 'jochie' met 38 procent de grote winnaar. Echt onverwacht was dat natuurlijk niet. Nummer 2 werd 'gladiool', 3e 'dakhaos', 4e 'waor' en 5e 'wijffie'.

De avond was een genot om mee te maken. Koos Marsman (alterego van journalist en kroegeigenaar Ton van den Berg) had de presentatie. Hij nam ons plat-pratend op ontspannen-grappige manier mee in de achtergronden van het Utrechts.

Er was ook een neef van journalist Bernard Martens van Vliet (1938-2011), die een stuk voorlas uit het boek dat Martens van Vliet in 1996 schreef met Harrie Scholtmeijer: De vollekstaol van de stad Uterech. En standup-comedian Hans Gommer vertelde anekdotes over zijn leven als Utrechter.

Het ging er bij de zaal in als Gods woord in een ouderling.

Buitenstaanders
Er was één eigenschap van de Utrechters waar Koos (Ton) mijns inziens heel terecht de vinger op legde.

Utrechters blijven graag buiten een situatie. Ze verbinden zich niet openlijk met iets.

Het is volgens mij precies vanwege deze buitenstaanders-rol dat Utrecht tot de jaren tachtig een doodse stad was. Onze stad had import-bewoners nodig om echt tot leven te komen.

Net zoals we deze zomer een Brabander nodig hadden om ons eigen Utrechts in het zonnetje te zetten. Die Brabander is Rob Vermeulen, van merkbureau Rake Zaak, die de verkiezing van het Ultieme Utregse Woord organiseerde. Hulde!

Gelukkig zijn er anderen die onze juweeltjes herkennen.

Foto: Jim Terlingen

Na afloop werden onder andere jochie-tshirts verkocht. Foto: Jim Terlingen


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl