Jim Terlingen - Net als in andere gemeenten wapperde begin dit jaar ook voor het Stadskantoor een regenboogvlag. Het Utrechtse gemeentebestuur legde dit op twitter zo uit: 'Utrecht is een stad met ruimte voor iedereen; hier mag je houden van wie je wil èn zijn wie je bent'. Een mooie tekst, vind ik, in reactie op de uit de VS overgewaaide Nashville-verklaring, waarin de ondertekenaars homoseksualiteit en transgender-zijn expliciet afwijzen.

Utrecht gaf eerder al het goede voorbeeld door in 2013 als eerste Nederlandse gemeente een regenboog-zebrapad in de stad aan te leggen. Het plan was aanvankelijk om de strepen bij de Lange Viestraat dat jaar na Roze Zaterdag weer weg te halen, maar de zes kleuren bleken een goed uithangbord voor de homovriendelijkheid van de stad. Zelfs zo dat het Utrechtse regenboogpad-idee vorig jaar is toegevoegd aan de collectie van het Centraal Museum.

Inmiddels hebben veertig gemeenten zo'n pad. Eén probleem is er: ze hebben niet de juridische status die gewone zebrapaden wel hebben. Je moet er niet aan denken dat het gebeurt, maar een Nashville-fanaticus zou er dus legaal een daad kunnen stellen.

Utrecht heeft trouwens nóg een openbare regenboog-uiting. Het is een parkeergarage en die staat er al een hele poos. De eigenaar, de Jaarbeurs, gaf hem heel onromantisch de naam 'P4'. Elke verdieping heeft er een kleur. Van boven naar beneden zijn dat geel, oranje, paars, blauw en groen.

De ontwerper zal tegen zijn opdrachtgevers gezegd hebben dat het de kleuren zijn van het logo van Holland Casino, dat naast P4 staat, maar ik kan niet ophouden met denken dat hij of zij stiekem de eerste regenboogparkeergarage heeft gemaakt in de wereld.

Binnen kunstkringen is het gemeengoed om in te schatten of iets een echte is of niet. Misschien moeten medewerkers van het Centraal Museum daar eens gaan kijken?


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl