Persbericht Centraal Museum - Centraal Museum Utrecht voegt het regenboogzebrapad toe aan de collectie. De officiële overhandiging vond plaats in aanwezigheid van Marco Grob, zakelijk directeur Centraal Museum, Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks in Utrecht en Leon Bex, voorzitter Midzomergracht festival. 

Het eerste permanente regenboogzebrapad ter wereld werd in 21 juni 2013 geopend tijdens de Pink-skateparade door Pepijn Zwanenberg en staat voor de gedachte dat Utrecht een stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging. Inmiddels is het iconisch in het straatbeeld van Utrecht. Met het vijfjarig bestaan wordt het zebrapad toegevoegd aan de collectie stadsgeschiedenis van het Centraal Museum. 

De directie, Bart Rutten en Marco Grob, is blij met de overdracht van het concept. Marco Grob: “De gedachte achter het regenboogpad past binnen onze doelstelling om een toegankelijk museum voor iedereen te willen zijn. Bart Rutten: “Het museum verzamelt objecten die een periode in de geschiedenis van Utrecht vertegenwoordigen en verwierf eerder in dat kader al het Nijntje-spandoek van de FC Utrecht-supporters en de trui van Hans Spekman. Het regenboogzebrapad is hierop een mooie aanvulling.”

Het zebrapad is ter gelegenheid van het Midzomergracht festival gedurende ruim twee weken zichtbaar in de museumtuin van Centraal Museum Utrecht. Op dit festival draait het om acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. Het regenboogzebrapad blijft zichtbaar in de museumtuin t/m de week van 25 juni en is vrij toegankelijk.

Het regenboogzebrapad in de Lange Viestraat in Utrecht is op initiatief van GroenLinks aangelegd. Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks: “Diversiteit vieren we niet alleen op bijzondere dagen of tijdens het Midzomergrachtfestival, maar élke dag. Het regenboogzebrapad past bij de sociale stad die Utrecht is en ik ben enorm trots dat het nu is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.” Het regenboogzebrapad in de museumtuin. Foto: Jan-Kees Steenman