Jim Terlingen - De 28-jarige Colombiaanse conservatorium-student Juan Sebastián Gonzales Rodriguez trad vandaag op in de Geertekerk met een voor mijn familie bijzondere viool. Het is een Hellmer, die dit jaar precies 200 jaar oud is.

Mijn Utrechtse grootvader Jul. (1903-1979) bespeelde dit instrument tientallen jaren tijdens de Bach-cantates in dezelfde Geertekerk, die daar trouwens nog steeds worden gehouden.

Na opa's overlijden is de viool 45 jaar lang niet aangeraakt. Een groot deel van deze tijd lag hij op een kast in het huis van oom Jeroen op de Oudegracht.

Neef Stijn heeft de viool laten restaureren en Juan Sebastián Gonzales Rodriguez mag hem nu in bruikleen bespelen. Juan Sebastián deed op het Utrechts conservatorium zijn pre-master barokviool, waarna hij naar Frankfurt an Main vertrok voor zijn master aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst.

Vandaag was er een muzikaal feestje, door neef Stijn en zijn vrouw Saskia georganiseerd. Met daarbij natuurlijk ook veel Terlingens (en aanhang en ex-aanhang). Fijn om elkaar niet alleen bij begrafenissen te zien. 

Grappig: een andere aanwezige neef, Christijn, weet te melden dat hij nóg een viool én een piano van opa weet te lokaliseren. Misschien... komt er dus een vervolg.

  

Meer lezen over Jul. Terlingen kan in deze uitgebreide blog.