Jim Terlingen - Als nieuwsconsument met een Utrechts hart raakte het me toen ik hoorde dat de man die bekend heeft dat hij ontucht heeft gepleegd op een kinderopvang in De Bilt uit onze stad komt. Een totaal irrationele reactie van mij natuurlijk. Want waarom zou hij niet uit onze stad komen?

Ik werd toch nieuwsgierig naar meer informatie over hem en volgde deze week nauwgezet het AD en RTV Utrecht. De feitjes stroomden mijn hoofd in. Zijn leeftijd. In welke wijk hij woonde. Wanneer hij daar zijn huis kocht. Dat hij op dat adres met een bepaalde specialiteit ingeschreven staat als zzp'er. In welk jaar hij trouwde. Welke studies hij deed en wanneer hij zijn diploma's kreeg. Hoe de kinderopvang heet. Welke functie hij daar had. In welke sportschool hij daarnaast werkte. En aan welke sporten hij zelf doet.

Zoals het hoort bij mensen die verdacht worden van een misdrijf wordt in de openbaarheid alleen zijn voornaam en de eerste letter van zijn achternaam genoemd. Maar wat heeft dat eigenlijk voor een zin als tegelijkertijd zoveel details over hem worden gegeven? Het kostte me op het internet drie minuten om zijn naam te achterhalen. Kort daarna vind ik zijn mobiele telefoonnummer, de naam van zijn vrouw en het adres waar zij nu noodgedwongen alleen woont. Op twitter heeft iemand de naam van de man trouwens al publiek gemaakt.

In de huidige internet-tijd is het alleen vermelden van de eerste letter van een achternaam op deze manier een lege huls geworden. De media maken zich, door het verschaffen van al die details, schuldig aan het aantasten van de privacy van een verdachte.


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie verder www.jimterlingen.nl