Jim Terlingen - De Oud Utrechter is overleden. Zonde. Veel 'echte Utrechters' van 60 jaar en ouder beleefden volgens mij veel plezier aan dat gratis krantje, dat sinds 2010 door zeer gedreven mensen vrijwillig werd volgeschreven. Financieel niet meer verantwoord, heet het.

Het einde van DOU kwam ook voor Eef Spierenburg te vroeg. Eef is een 78-jarige oud-Utrechter die me twee maanden geleden belde met de spannende zin "Ik denk dat ik wel wat voor je heb." Hij had een artikel van me gelezen in De Oud Utrechter over Kamp Rhijnauwen. Dat was een interneringskamp voor Utrechtse NSB’ers dat tussen 1945 en 1948 op een weiland heeft gestaan nèt voor Fort Rhijnauwen.

Het enige beeldmateriaal dat het Utrechts Archief over dat kamp heeft is een tekening en die zette ik in 2014 bij het artikel. Meteen na de verschijning van het krantje kwam er een bijzondere reactie: de heer D. de Groot stuurde een luchtfoto. En dat was dus de eerste foto waarop Kamp Rhijnauwen te zien is! Wow, dat is nieuws dacht ik, maar de Utrechtse media-organisaties reageerden niet. En ook het Utrechts Archief hing niet aan de bel. (Toen wist ik nog niet dat de instanties in Utrecht een beetje passief zijn. Je moet ze echt zèlf expliciet waarschuwen. Een leermomentje.)

De luchtfoto uit 1947 die in 2014 opdook. Links de barakken van Kamp Rhijnauwen.

Terug naar twee maanden geleden. Eef Spierenburg vertelt me aan de telefoon over zijn vader, die ook Eef Spierenburg heet. Vader Eef was bewaker in Kamp Rhijnauwen en daar heeft hij foto’s van. Veel meer weet hij eigenlijk niet over het kamp, maar hij zit wel vol verhalen over Oudwijk, waar hij opgroeide.

Na een bezoek aan Eef in zijn huidige woonplaats Tiel maakte ik twee artikelen klaar voor De Oud Utrechter. De eerste, over zijn jeugdherinneringen in Oudwijk, is in december nog net in het krantje geplaatst. Leuke verhalen over zijn tijd in de Hofstraat, waar aan de overkant grootouders van beide kanten woonden en ook een vrouw met het oudste beroep ter wereld.

Voor het tweede artikel - met Eefs oorlogsverhalen, inclusief die over Kamp Rhijnauwen - kwam het einde van De Oud Utrechter te vroeg. Ai. En ik had nog wel een fantasietje dat ik tegelijk met de publicatie van het tweede stuk hier op Nieuws030 een nieuwsartikel zou schrijven. Een beetje in de trant van: 

Bijzondere foto opgedoken
Op een foto uit 1946 zijn voor het eerst bewakers te zien van Kamp Rhijnauwen, waar kort na de oorlog net buiten de stad Utrechtse NSB’ers gevangen werden gehouden.

En dat daarna de media en het Utrechts Archief meteen contact opnemen natuurlijk (Ja, soms ben ik hardleers.)

Míjn egootje is met de column die u nu leest wel bevredigd, maar waar kan men kennisnemen van deel twee van Eefs verhalen? Gelukkig springt Nieuws030 voor deze ene keer bij en leest u hier De oorlogsherinneringen van Eef Spierenburg. Doen!

     
PS. Meer lezen over Kamp Rhijnauwen kan hier.    

      
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl  
Zie ook: www.jimterlingen.nl