Jim Terlingen - Donderdagavond 17 mei zag ik hem eindelijk in de boekhandel liggen, de herziene versie van het boek Crimineel Utrecht van Daniel M. van Doorn en Evert van der Zouw. Ik was er aardig op gespitst wanneer deze zou komen, na het gedoe van drie weken geleden.

Ik volgde in die dagen RTV Utrecht en het AD op de voet. Op 28 april werd bekend dat kunsthandelaar Duco Keulen een kort geding aanspande met de eis dat het boek uit de handel zou worden genomen. Hij werd erin - naar zijn mening onterecht - als zwendelaar weggezet, die dankzij zijn invloedrijke vader uit de cel is gebleven.

Na een gesprek tussen uitgever Just Publishers en Keulen zou het geding daarna volgens Keulen van de baan zijn (1 mei), maar volgens de uitgever niet (1 mei) en toen toch wel (2 mei). Tot welke oplossing beide partijen zijn gekomen werd echter niet bekend gemaakt.

De Utrechtse media meldden niets meer over het boek. Terwijl heel Utrecht dacht dat het uit de handel was gehaald, bleven de exemplaren die in de winkels lagen gewoon beschikbaar voor de verkoop. Zelf waargenomen.

En nu is daar dus de tweede druk. Waarin zitten hem de verschillen?

Duco Keulen
Eerst maar eens naar pagina 137. De zinnen met de beweringen over Keulen zijn er inderdaad uit. Die stonden maar in twee alinea's, dus dat was waarschijnlijk snel klaar.

Maar er is meer. Vermoedelijk was er over de volgende onderwerpen ook wat gedoe op de achtergrond. Misschien dat de schrijvers daar een keer openheid over willen geven?

Initialen
Drie criminelen hebben ineens een initiaal. Het gaat om René F., een Zuid-Hollandse drugshandelaar, Johan K., een internationaal wapenhandelaar, en Waldi van D., veroordeeld wegens een liquidatie. Ik zal ze hier niet herhalen, maar in de eerste druk staan de achternamen van deze mannen helemaal uitgeschreven. 

Waldi van D.
De pagina's over een van de bovenstaande heren, Waldi van D, zijn daarnaast ook nog eens herschreven (149-154). Soms inhoudelijk, maar voornamelijk qua stijl. Zinnen als 'Waldi (...) besloot zijn gewezen handlanger eens flink angst aan te jagen' zijn nu feitelijker opgeschreven. Kan ik inkomen.

'Pooierbroers' Van R.
Ook de pagina's over de broers Erwin en Mario van R. zijn bewerkt (140-146). De zinnen die duiden op 'mensenhandel' zijn duidelijk afgezwakt. En een enkel feitje, over een schadevergoeding die een van de broers moest betalen, is gecorrigeerd.

Meerts
Deze correcte benadering van de schrijvers komt ook tot uiting in het vermelden van het jaar van overlijden van de voormalige president van de 'chapter' van motorclub Pikeys, Barend Meerts. Deze is dit jaar overleden en in deze tweede druk is dit meegenomen. 

Tot zover de vergelijk. Details, maar die zijn nooit onbelangrijk.
Deze Pinksterdagen ga ik het boek eens ècht lezen. Zin in!

Zie ook: de bespreking van Crimineel Utrecht door Ton van den Berg

                     

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl