Jim Terlingen - Een stukje uit Wikipedia over zwembad De Krommerijn:

In de voorgeschiedenis van dit zwembad was er vanaf 1868 al een zwemgelegenheid in de vorm van een natuurbad aan de zuidoostzijde van de stad tussen Rijnsweerd en Amelisweerd. In juli 1915 werd een nieuwe zwemgelegenheid officieel geopend.

In verband met de Kringenwet was de nabij Fort Vossegat gesitueerde zwemgelegenheid in hout uitgevoerd. De zwemgelegenheid kende gescheiden zwembassins voor heren en dames, een duiktoren, tribune, zonneweide en kanohaven.

Het water voor het bad was afkomstig uit de Kromme Rijn, waar het in open verbinding mee stond. Het werd onder meer gebruikt voor zwemlessen en waterpolowedstrijden. Gaandeweg werd de zwemgelegenheid in de volksmond ook wel (De) Timp genoemd, een benaming ontleend aan een bekende badmeester.

Ja, u las vijf keer 'zwemgelegenheid'. Maar om de laatste zin van dit stukje gaat het me echt. Ik hoor vaak dat het bad genoemd is naar badmeester Timp, maar niemand noemt zijn hele naam. Even googlen en dan komt alle info vast snel naar boven, dacht ik. Maar neehoor. Of ik heb slecht gezocht of het is een vergeten Utrechts onderwerpje.

Dan maar écht even speuren.
Hier het resultaat.

De goede man heet Thomas Timp. Hij is geboren in 1882 in Amsterdam. Hij werkt in eerste instantie op de trein als vuurstoker-machinist. Ten tijde van zijn aanstelling bij zwembad Kromme Rijn, in 1915, woont hij in Zeist met zijn in Utrecht geboren vrouw Aaltje Timp-Barlo. Thomas wordt in de net geopende 'zweminrichting' badmeester van de herenafdeling en Aaltje van de damesafdeling.

Samen zwemmen mag in deze tijd niet. De ernaast gelegen ligweide is wel gemengd. Daar hebben ongetwijfeld heel wat Utrechtse stellen elkaar ontmoet.

 N.V. Utrechtsche Open Zwem- en Badinrichting aan den Kromme Rijn in 1915.

Waarom de bijnaam van het zwembad alleen verwijst naar Thomas en niet naar Aaltje zal wel iets tijdsgebondens zijn. Mannen waren toen natuurlijk veeeeeeeeel belangrijker... (ahum).

Trouwens, ziet u hierboven ook dat het herenbad langer is?

In 1932 nemen Thomas en Aaltje gezamenlijk afscheid van hun functie. Ze hebben er dus 17 jaar gewerkt. Zo oud zijn ze dan niet: 50 jaar. Een waarschijnlijke verklaring voor het afscheid lijkt het feit dat Thomas een andere vrouw heeft ontmoet. Want in hetzelfde jaar scheiden ze en hertrouwt Thomas met de Duitse 41-jarige Maria Offergeld.

Aaltje verhuist hierop naar Utrecht, waar ze in 1937 overlijdt. Ze leed aan "een ernstige ziekte." In het Utrechts Nieuwsblad verschijnen warme woorden over 'mevrouw Timp', waarbij wordt verzwegen dat er geen meneer meer is naast haar. Ja zo deden de kranten dat toen.

Utrechts Nieuwsblad, 17 juni 1937

Thomas Timp zelf overlijdt in 1955, 72 jaar oud. Dit nieuwsfeit wordt door de redactie van het Utrechts Nieuwsblad gemist. Hij woonde toen al jaren in Winterswijk.

In 1957 ging het naar hem genoemde bad op deze plek dicht. In 1964 opent zwembad De Krommerijn, dichtbij de oude plek, op de locatie waar het nu nog zit.
    

Nagekomen bericht, 9 december: Opmerkelijk, op sociale media reageert een handvol Utrechters met de opmerking dat zwembad Krommerijn 'Tim' werd genoemd, dus zonder P. Maar dat is niet juist.

Een enkele reageerder heeft het over Timp van der Laan, maar dat is juist weer zonder P (Tim) en een fysiotherapeut. :-)

   

JIm Terlingen is, onder meer, historisch onderzoeker. Zie ook: www.jimterlingen.nl
Voor meer reacties en contact: terlingenschrijft@kpnmail.nl