Raymond Taams - Recent leidde ik een aantal gesprekken over de cultuursector in Utrecht. Kunstenaars, gemeenteraadsleden en andere betrokkenen wisselden van gedachten over thema’s als atelierruimte en subsidiëring. Aanleiding voor de bijeenkomsten was de sluiting van de culturele broedplaats aan de Jutfaseweg. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden, voor wie ik sinds 2016 de public relations verzorg, is een van de huurders.

Een onbevooroordeelde gespreksleider was ik dus niet, daar ben ik eerlijk over. Toch schrijf ik hier op Nieuws030 gewoon mijn mening als columnist. De pr-werkzaamheden zijn onbezoldigd, voor het geld hoef je überhaupt geen activiteiten in de kunst te ontplooien.

‘Utrecht is te aangeharkt’, klonk het regelmatig tijdens de discussies. Soms kreeg ik zelfs het gevoel dat we het hier stiekem met zijn allen over eens waren. Stiekem, omdat politici allerlei andere belangen moeten meewegen. Wanneer jouw partij zich bijvoorbeeld committeert aan strenge coronaregels, gelden deze ook voor culturele evenementen. In de praktijk is daardoor nog minder mogelijk.

Persoonlijk zie ik graag minder veiligheid, en meer kunst. Onder veiligheid schaar ik tevens de economische argumenten op basis waarvan de cultuursector wordt afgeknepen. Geen geld, afspraken met vastgoedbazen, enzovoort. Als we zo ‘verstandig’ blijven voortmodderen, creëren we een stad zonder rafelranden en zuurstof voor de geest, een stad vol glimmende Tesla’s geparkeerd naast onpersoonlijke appartementencomplexen. Uiteindelijk is dit een stad zonder tijd. 

Heeft u zich weleens afgevraagd waarom spijkerbroeken met rafels en scheuren erin populair zijn? Consumenten betalen gerust honderd euro voor zo’n kapot kledingstuk. Ik denk dat het geheim schuilt in het zichtbare verval, de daardoor tastbare tand des tijds.

Tijdens de afsluitende sessie had GroenLinks-raadslid Melody Deldjou Fard het over de intrinsieke waarde van kunst. Het is lastig om dit begip concreet te maken, maar wat mij betreft beschouwen we Utrecht voortaan als een veel te dure spijkerbroek met scheuren erin.