Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren op 5 oktober entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld in Utrecht.

donderdag 27 september

Vandaag stortte de Cultuurpiraat zich op de eetcultuur. Het bezorgde hem een lichte cultuurschok. In chique restaurants - ‘Le Jardin’ aan de Mariaplaats en ‘Simple’ naast de Dom - zat hij aan een lange tafel vol ‘foodies’. Er was één mannelijke foodie, de rest was vrouw. Voordat een gerecht mocht worden opgegeten, moest het eerst door alle foodies uitgebreid worden gefotografeerd.

“Ach, vroeger moest je bidden voor het eten, wat is het verschil eigenlijk?”, relativeerde de Cultuurpiraat. “Nou, dat tegenwoordig Instagram de hogere macht is”, zei de journaliste naast hem. Hij schrok van deze vaststelling. Maar de huisgemaakte couscous, speelse kipkerriehapjes, warme brioche met olijfolie, macarons met witte chocolade, diverse soorten ijs, wijn en bier hielpen goed tegen de schrik.

“Dus... jij schrijft normaal niet over eten, maar als je uit eten gaat... waar hou je van?”, vroeg de foodie naast hem. “Euh, pasta…”, antwoordde de Cultuurpiraat, enigszins overvallen door de vraag. De andere foodies grinnikten. “Mijn ex werd altijd kwaad als ik weer eens in zo’n boers, toeristisch restaurant wilde eten”, ondergroef hij zijn positie nog verder.

Een goedmoedige blonde dame van restaurantwebsite IENS* wees hem op ‘Insider’, een vanaf vandaag voor Utrecht beschikbare functie op de site, ter gelegenheid waarvan deze perslunch werd gehouden. “Insider selecteert meteen de beste restaurants in jouw omgeving, bijvoorbeeld die met een ster of met een hoge IENS-beoordeling. Kun je daarheen met je volgende date”, knipoogde ze.

*Dit huiveringwekkende staaltje 'product placement' komt geheel voor rekening van de Cultuurpiraat. Hij had laatst ergens gelezen dat Martin Bril in een Volvo mocht rijden door het merk af en toe te noemen in zijn column.