Raymond Taams - Om half acht ‘s ochtends op Tweede Pinksterdag was de stad zo uitgestorven, dat ik mij onbespied genoeg waande om tegenover het voormalige UWV-gebouw aan de Willem Dreeslaan plaats te nemen op een betonblok. Wijdbeens achterover leunend zat ik hier, mijn gewicht steunend op mijn handen. Terwijl de wind met mijn krullen speelde, genoot ik met toegeknepen ogen van de eerste zonnestralen.

Op een normale dag zou ik mij op deze plek, en in de hierboven beschreven houding ongemakkelijk voelen, besefte ik. Ondanks dat het allesbehalve bij wet verboden is jezelf breeduit zittend op een betonplaat te koesteren in de zon, zouden jachtige voorbijgangers verstoord opkijken. ‘Die klootzak heeft het maar makkelijk’, gromden ze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid inwendig. 

Ik weet het, men moet zich niks aantrekken van wat anderen denken. Toch is de overspannen geestestoestand in het moderne Utrecht zo alomtegenwoordig, dat het een factor is waar je rekening mee houdt. Daarenboven rijden er talloze observerende ordehandhavers rond. “Alles goed mijnheer?”, onderbraken agenten vanuit hun politieauto algauw mijn prettige droomtoestand in de Willem Dreeslaan. 

Nadat ik bevestigend antwoordde, draaiden ze het raampje dicht en gaven gas. Zo onbevangen mijmeren als daarvoor lukte niet meer, in plaats daarvan dacht ik aan de vele ‘plaatsmakers’ die onze stad rijk is. Plaatsmakers, ook wel ‘ruimtemakers’ genoemd, werken meestal bij culturele instellingen of de gemeente, hun taak is het creëren van aangename plekken in de openbare ruimte. 

Muurschilderingen, tijdelijke exposities en evenementen voor buurtbewoners zijn middelen waar plaatsmakers naar grijpen. Prima natuurlijk, maar ik wil er iets aan toevoegen. Wat we nodig hebben in Utrecht, is geestelijke ruimte. Dit vereist het op dagelijkse basis ontregelen van geschreven en ongeschreven gedragscodes, desnoods door ambtenaren die hiervoor speciaal zijn aangesteld.

Met spoed gezocht: mentale plaatsmakers, oftewel Chaos Bevorderende Functionarissen. Mail ons uw motivatie.