Raymond Taams - Om zichzelf perspectief te geven, vooral voor de koude wintermaanden, nemen veel mensen een baan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bestaan er tegenwoordig twaalf miljoen banen in Nederland, gezien alle crises waar we mee kampen is dit een probleem. Werken schaadt mens en milieu, neem bijvoorbeeld het treurige lot van mijn buurman Koos*.

Samen met zijn vrouw Corry bestierde Koos een buurtcafe in onze Utrechtse volkswijk. Het drijven van een dergelijke nering valt overigens niet onder mijn definitie van werk; mensen onder het genot van koffie of alcohol tot zichzelf laten komen is pure zielsverzorging. Na Corry's dood, die ongelukkig genoeg samenviel met financiële problemen door de coronamaatregelen, verkocht Koos de zaak.

Omdat hij zichzelf met achtenvijftig te jong vond om op de bank te zitten, solliciteerde Koos bij een aantal grootwinkelbedrijven. Bij prijsstunter SoLow aan de Oudegracht mocht hij op gesprek komen, waarna hij een contract kreeg voor tweeëndertig uur. Enkele maanden later belandde mijn buurman alsnog achter de geraniums, nu echter met een zware depressie. 

"Je kunt je niet voorstellen hoe het voelt om de hele dag met de woorden 'So Low' op je shirt te lopen", verklaarde Koos zijn mentale inzinking. "Vertel mij wat, de werkende wereld is ziekmakend", zuchtte ik. "En wat dacht je van alle plastic troep die ze verkopen bij SoLow? Zeecontainers vol overspoelen vanuit China onze havens, alleen maar omdat mensen als jij zo nodig een baan willen. 

Koos zag zijn fout in, en beloofde nooit meer voor de verleiding van het hebben van een baan te zwichten. Sinds kort draait hij drie ochtenden per week bardienst in het buurthuis om de hoek, langzaam zien we hem opkrabbelen. Als je de krantenberichten mag geloven wordt het een zware winter, desondanks vraag ik mijn lezers hun carrière-ijver voortaan in toom te houden.

  

*Koos is een fictief personage. Werken bij SoLow is natuurlijk hartstikke leuk, bekijk hier de openstaande vacatures: https://werkenbij.solow.nl/vacatures/