Paul Schoolderman - Ik zag een artikel in de krant met als titel  ‘Stroomstoring’ en het eerste waar ik aan dacht was dat het zou gaan over de stroom vluchtelingen die ook naar de provincie Utrecht komt.

In verschillende gemeenten worden vluchtelingen ondergebracht en de meningen over hun komst zijn verdeeld. Op een station in Woerden zijn er leuzen gekalkt tegen de komst van vluchtelingen, terwijl er in veel asielzoekerscentra voldoende vrijwilligers zijn die wel hun handen uit de mouwen willen steken. Er zijn voor-en tegenstanders en die zullen zich de komende tijd nog wel laten gelden. Zeker als de stroom gaat toenemen. Het is angst tegen liefde.

Het artikel ging echter over een deel van Utrecht dat zonder elektriciteit kwam te zitten. Mogelijk vanwege kortsluiting. Juist deze avond zou een stroomstoring goed van pas komen, omdat er vannacht een maansverduistering te zien zou zijn. Op het moment van schrijven was het nog niet zeker, want de wolken zouden roet in het eten kunnen gooien.

Roet in het eten gooien past trouwens beter bij de fraude met de dieselauto’s bij Volkswagen. Als je dan toch met een grote groep mensen genaaid wordt vind ik het ironisch dat het met de auto van het volk gebeurt. Volkswagen was oorspronkelijk een idee van Hitler en zoals je weet waren niet al zijn ideeën erg geslaagd.

Ik lees over de stroomstoring en ik vond het interessant dat er tijdens stroomstoringen meer kinderen worden verwekt. Het zegt ook iets over de activiteiten tijdens de momenten dat er helemaal geen stroomstoring is. Ik denk dat een stroomstoring af en toe goed is. Je wordt je op die manier weer bewust van alle zinloze activiteiten die je doorgaans aan het doen bent. Televisiekijken bijvoorbeeld. Mocht de stroom tijdens het schrijven uitvallen, dan mag u weten dat ik in ieder geval geen kind ga verwekken. Ik heb me gisteren weer ingeschreven voor mijn eigen singleloop.  

Maar de kortsluiting die de stad gedeeltelijk lam legde was natuurlijk niet de enige.  In een asielzoekerscentrum waren vechtpartijen uitgebroken vanwege een potje voetbal. Ik heb vroeger zelf een balletje getrapt, dus ik weet dat het er heet aan toe kan gaan. Maar ik was verbijsterd toen ik las dat het ging om een potje tafelvoetbal. Twee dagen later was het weer raak toen ambulancepersoneel bij hetzelfde asielzoekerscentrum werd gehinderd tijdens hun werk. Fijn om te lezen dat de beveiliging in ieder geval is uitgebreid en dat de politie vaker langskomt. Want dat is toch de reden voor die vluchtelingen om hierheen te komen. Voor hun veiligheid. Al is daar ook niet iedereen het over eens.

Een arrestatieteam is dit weekend ingezet, omdat een vrouw spullen uit haar huis naar beneden gooide. Het zou gaan om een verwarde vrouw. Maar waarom is deze vrouw verward? Misschien ziet deze vrouw wel in dat al die troep die ze in huis heeft alleen maar overtollige ballast is. Er lag dan servies en bestek op straat. Nou en, het was prima weer om nog buiten te eten. Deze vrouw was niet in de war, maar volstrekt helder volgens mij. Jarenlang kopen mensen spullen waar ze niks aan hebben. Volgens Rutte moeten we meer gaan kopen en volgens mij ben je met zo’n uitspraak zelf volkomen in de war. Ook bij hem heerst er kortsluiting.

Deze vrouw leert ons dat je afscheid moet nemen van dingen die er niet toe doen. Ik stel voor dat iedereen zijn overbodige spullen wegdoet. Je hoeft ze niet uit het raam te gooien, maar ze kunnen nog net mee met het huisvuil. Ik wil nog meer stroomstoringen. De winkels moeten dan even dicht, kortsluiting noem ik dat. Op deze momenten kun je even geen spullen kopen en alle afleidingen worden even uitgeschakeld.

Wat je dan moet doen in het donker? Wachten tot het licht wordt.

(Paul Schoolderman is organisator van Hakken in het Zand, de cabaretavonden in Stadskasteel Oudaen. De volgende optredens aldaar zijn op: 24 oktober, 14 november en 12 december.)