Peter Oostveen - “Bestraf aso-rit Jebroer”, “aanpakken”, “hij heeft een voorbeeldfunctie”, “onrechtvaardig als hij ermee wegkomt”, “niemand staat boven de wet”, “er moet worden doorgepakt”. Aldus de Utrechtse VVD-voorman Dimitri Gilissen en oud-verkeersofficier Koos Spee. Deze kordate woorden uiten ze in reactie op de nieuwe clip 'Polizei' van rapper Jebroer. Eind januari maakte hij in deze clip Utrecht en omgeving onveilig door in een geleende politieauto te hard te rijden en meerdere keren door rood te rijden.

Ha, altijd fijn, altijd heerlijk, als prominenten, bijvoorbeeld politici, met opgeheven vingertje gaan roepen 'hoe ’t heurt'. Ik heb het ergens gemist, maar op een gegeven moment, is ’t vijf jaar geleden geweest, tien of vijftien jaar?, zijn we gaan vinden dat performers als rapper Boef of deze Jebroer “een voorbeeldfunctie hebben”.

Toen ik opgroeide was dat in ieder geval nog niet zo. Neem iemand als Herman Brood. Zijn schelmenstreken brachten hem meer dan regelmatig in benarde posities, tot en met de politiecel aan het Paardenveld en in het huis van bewaring aan het Wolvenplein aan toe.

Men schudde meewarig ’t hoofd, soms sprak men er schande van, maar dat Brood “een voorbeeldfunctie” had?, nee, daar kan ik me niets van herinneren. De leden van onze Achterhoekse formatie Normaal gingen regelmatig “oerend hard” en “høkend” over de grenzen van het betamelijke. “Pummels”, “schorem”, werd er door ooms en tantes wel eens geroepen, maar een voorbeeldfunctie voor de kleine Petertje, nee, dat werd de mannen allemaal niet toegedicht.

Het idee is natuurlijk ook bespottelijk. Kunstenaars, muzikanten, regisseurs, schrijvers, hun betekenis is nu toch ook juist dat ze provoceren, uitdagen, desnoods “zuigen”, de wereld een spiegel voor houden. Artistieke geesten houden de maatschappij scherp, laten de samenleving “ademen”, duiden de tijdsgeest. En, niet te vergeten, zij doen de dingen die wij, bange schepselen, wel willen, maar niet durven te doen. Kortom, zonder vrije geesten geen dynamiek en zonder dynamiek geen innovatie. Daar houden ze bij de VVD toch zo van?

Helemaal hilarisch en absurd wordt het als uitgerekend VVD'ers als moraalridders tegen normvervaging ten strijde trekken. Rapper Jebroer zou tegen de politie “gejokt” hebben over wat hij met de politie uniformen en auto’s zou gaan doen. Welnu, ik herinner mij een VVD-kroonprins die het presteerde te jokken over “zijn bezoek aan Poetin”. En, wat een naïviteit, wat denk je, dat als een rapper een politieauto leent, dat hij daarmee boodschappen voor zorgbehoevende oude dametjes gaat doen?

Jebroer zou de maximum snelheid hebben overschreden en door rood zijn gereden. Heuse overtredingen dus. Welnu, ik herinner mij een VVD-premier die zich argeloos liet ontvallen “oud-en-nieuw-raddraaiers wel eigenhandig te willen corrigeren”. Eigenrichting, zou dat dan geen overtreding opleveren? Op internet zijn mensen actief die er plezier aan beleven minutieus lijstjes bij te houden van VVD-coryfeeën die met het strafrecht in aanvaring komen. De lengtes van die lijstjes doen vaak niet onder aan de lijstjes van rappers die de fout in gaan. Kortom, ronduit potsierlijk, het door de VVD-Utrecht werpen van deze (eerste) steen.

Ik zou de VVD-Utrecht het advies willen geven rapper Jebroer toch vooral rapper te laten zijn en zelf het goede voorbeeld te geven. En, mazzel, op het gebied van de verkeersveiligheid valt er in Utrecht nog wel wat baanbrekend missiewerk te verrichten. Op delen van de Oudegracht, onder andere de Vismarkt, gelden al een hele tijd in het weekeinde fietsverboden. Desondanks worden er velen ieder weekend compleet voor de sokken gereden en wordt er door de gemeente zo goed als 0,0 gehandhaafd.

Ga, bij wijze van ludieke actie, eens met de gehele VVD-fractie op zater- en zondag met de fiets aan de hand het wegdek van de Vismarkt op en af lopen. Dan pas geef je als politicus zijnde het goede voorbeeld en laat je de mensen zien “hoe ’t echt heurt”.