Nestorix - Voor journalisten zijn lekken het lekkerst. In de race om de primeurs is het natuurlijk een godsgeschenk als je als enige over gelekte informatie beschikt en zo anderen de loef af kan steken en schandalen bloot kan leggen.

We kennen er in de geschiedenis mooie voorbeelden van. Deep throat bij het Watergateschandaal is wel het meest pregnante. Wie de film gezien heeft, weet hoe veel moeite Woodward en Bernstein moesten doen om hun informatie bevestigd te krijgen, zelfs bij informatie van een eerste klas bron.

In deze tijd van sociale media ligt informatie voor je het weet op straat. Dat bleek afgelopen week maar weer eens. Henk Westbroek twittert dat het herstel van het geluidslek 11 miljoen euro zal gaan kosten en dat ze bovendien bij Tivoli Vredenburg 1,5 miljoen per jaar te kort gaan komen.

Een deel van het lokale journaille duikt er boven op. In een vervolgtweet liet Henk doorschemeren dat ook ambtenaren wel eens lekken. Met andere woorden Henk heeft een ambtenaar die hij nog kende uit zijn raadsperiode onder genot van een biertje gesproken en daarbij is ongetwijfeld het financieel uit de klauw lopen van het Muziekpaleis aan de orde gekomen.

Die ambtenaar, laten we hem X noemen, vertelt Henk dat het einde nog lang niet inzicht is. Op zich is dat voor de mensen die het project al een tijdje volgen geen verrassing. Uit de openbare stukken is al een gat van een miljoen of acht af te leiden en daar komt dan nog het risico van het geluidslek bij.

Ook met betrekking tot de exploitatie is al jaren duidelijk dat er optimistische aannames zijn gedaan, waarvan we maar moeten hopen dat ze bewaarheid worden. Waar het hier echter omgaat is dat er blijkbaar in de jacht op nieuws en het plaatsen van je geurvlag, al wordt gepubliceerd op basis van een verhaal over een verhaal.

Als alles wat een bekende Utrechter zegt gehoord te hebben, voor journalisten, ook zonder bevestiging door op zijn minst een tweede bron, de basis wordt voor de vulling van de lokale media dan zullen de papierfabrieken en de webmasters tevreden zijn, maar daalt de nieuwsvoorziening naar een bedenkelijk nivo.