Armand Leenaers - Rond deze tijd is het 18 jaar geleden dat ik ene Lionel Messi zag voetballen in stadion Galgenwaard. Dat was tijdens de finale van Argentinië tegen Nigeria op het WK voetbal voor teams tot 20 jaar op zaterdag 2 juli 2005.

De Argentijnen wonnen met 2-1 dankzij twee penalty's die door Messi werden benut en daarmee was hij op zijn 18e al wereldkampioen en tevens de beste voetballer van het toernooi. Zoals we weten zou het tot 2022 duren voordat hij met Argentinië dit huzarenstukje zou herhalen. Door opnieuw wereldkampioen te worden ging een lang gekoesterde wens in vervulling.

De beste voetballer ter wereld, en misschien wel aller tijden, brak definitief door in Utrecht. Een leuke gedachte natuurlijk. Zeker als je zoals ik aanwezig was bij de finale van een WK voetbal in eigen stad en stadion. Bij Barcelona had hij pas een paar keer gescoord maar op het WK in Nederland werd hij in één klap topscoorder.

Van het Argentijnse team van destijds werd trouwens ook Sergio Agüero later een hele grote. Bij Nigeria werd John Obi Mikel een vaste waarde. De Messi van nu is niet alleen 18 jaar ouder maar ook een ander persoon dan de verlegen, ietwat chagrijnige tiener die hij toen was. De spekkies die hij van de kinderen bij het trainingsveld kreeg, konden hem gelukkig wel bekoren...  

Het voetbal heeft dit uitzonderlijke talent alles gebracht wat een mens zich kan wensen maar genoeg is het blijkbaar nooit. Het laatste nieuws is dat de miljardair zijn sportieve carrière voortzet bij Inter Miami, de club van David Beckham.

Ondertussen schijnt zijn oude club Barcelona hem nog tot 2025 te moeten betalen. Het duizelt je als je de bedragen ziet langskomen. Naar verluidt was hij de grootste belastingbetaler van Spanje met een onvrijwillige bijdrage van tientallen miljoenen euro's per jaar. Eerder zijn hij en zijn vader overigens veroordeeld voor belastingfraude. Zo gaat dat in de wereld van de grootverdieners.

Zou hij nog wel eens terugdenken aan de Gouden Klomp die hij in 2005 in Utrecht in ontvangst mocht nemen? Dat was in Hotel Mitland en hoe dat in zijn werk ging is hier te zien. Tijdens de uitreiking belde zijn idool Diego Maradona om hem veel succes te wensen. 

   

Het NOS-item over de uitreiking: