Armand Leenaers - Jean-Paul de Jong mag je gepokt en gemazeld noemen maar ook hij weet niet wat hem overkomt bij het noodlijdende Roda JC. De koempelclub leek deze zomer van de ondergang te zijn gered door de Mexicaanse investeerder Mauricio García de la Vega nadat eigenaar Frits Schrouff er geen geld meer in wilde steken. Een van de eerste daden van de Mexicaan was in juni in Spanje tot overeenstemming komen met een nieuwe trainer: Jean-Paul de Jong. We zijn een paar maanden verder, de fans hebben García de la Vega het stadion uitgewerkt en de resultaten op het veld zijn niet geweldig. Hoe gaat dit verder?

Jean-Paul de Jong had er zin in toen ik hem trof bij de eerste training. Hij maakte tijd voor iedereen, ging de tribune op en sprak met sceptische fans die de afgelopen jaren bepaald niet zijn verwend met oogstrelend voetbal of klinkende resultaten. Roda JC is van gevreesde subtopper, tweevoudig bekerwinnaar (1997 en 2000) en de ongeslagen nummer twee achter Champions League-winnaar Ajax in 1995 (onder trainer Huub Stevens), afgezakt naar de onderste regionen van de eerste divisie. Bekende politici als Frans Timmermans en Ron Meyer zijn fanatiek supporter maar hebben deze neergang niet kunnen voorkomen.

De geel-zwarte formatie kende gouden tijden toen bestuurslid Nol Hendriks talenten binnenhaalde die later voor veel geld werden verkocht. Onder hen Martin van Geel, Henk Fräser, Bob Peeters, Tijani Babangida, Yannis Anastasiou en Arouna Koné. Mede daardoor kon de club in 2000 verhuizen van Kaalheide naar het gloednieuwe Parkstad Limburg Stadion. Een enorme stunt was de 0-1 overwinning op AC Milan in San Siro op 28 februari 2002. Roda JC was een paar jaar later de eerste ploeg in Nederland die met uitsluitend buitenlanders op het veld stond.

Tijdens de kennismaking bij het walking football van de Old Stars (daar ben ik er een van) vertelde hij dat de contacten met Roda JC teruggaan naar zijn tijd als speler. Ook toen was er belangstelling. Een paar jaar geleden is hij al eens benaderd om te komen trainen in Kerkrade. Nu is het dan zover. Maximale inzet en knokken voor wat je waard bent is wat ze in het Parkstad Limburg Stadion graag zien. Deze 'koempelmentaliteit' hoef je mister FC Utrecht niet uit te leggen. Maar wat er vrijdagavond gebeurde (de manier waarop de fans de beoogde nieuwe eigenaar Garcia de la Vega met geweld het stadion uitwerkten) had ook hij niet kunnen voorzien.

Op het veld komt Roda JC er met draufgänger Jean-Paul de Jong heus wel weer bovenop. Daar ben ik gezien zijn inzet en ervaring van overtuigd. Hoe het met de club verder gaat, dat is nu de grote vraag.