Armand Leenaers -  In Utrecht wordt meer cocaïne gesnoven dan in Barcelona of Berlijn wist RTV Utrecht laatst te melden. Nummer 12 in Europa. Het is maar waar je goed in bent, al kunnen Antwerpen (koploper), Amsterdam (op 3) en Eindhoven (op 11) er ook wat van.

Vooral in het weekend en met name op zaterdag wordt er flink gesnoven en dan vooral door mannen, jongvolwassenen en hoogopgeleiden. Waarom? Je krijgt er energie van en wordt euforisch.

Wat in dergelijke berichten niet wordt vermeld is dat cocaïne een spoor van ellende achterlaat in Latijns-Amerika. De berichten uit Ecuador laten zien wat er gebeurt als drugsbendes de macht overnemen. Ze deinzen werkelijk nergens voor terug om hun lucratieve business veilig te stellen. Nu is het vooral Ecuador maar dit speelt in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika.

Het meest treurige is: nieuw is dat bepaald niet. Afgezien van Colombia (Pablo Escobar begon al in de jaren zeventig) zijn bijvoorbeeld ook Peru en Mexico gecorrumpeerd door nietsontziende, internationaal opererende syndicaten. Niet omdat de mensen in Latijns-Amerika daar aanleiding toe geven maar omdat verwende westerlingen hun ogen sluiten voor de gevolgen van hun decadente pleziertjes.  

Dus blijft het witte poeder komen en worden woekerwinsten gemaakt waarmee regeringen worden ondermijnd en de bevolking geterroriseerd. Plata o plomo (Spaans voor 'zilver of lood') was het motto van Escobar. Oftewel: je kunt kiezen tussen smeergeld aannemen of een kogel in je hoofd. Hij beheerste 80% van de cocaïnehandel en werd een van de rijkste mensen ter wereld.

En dat allemaal omdat cocaplanten vanouds in de Andes groeien. Het kauwen van de blaadjes verdrijft vermoeidheid en helpt tegen hoogteziekte weet ik uit ervaring. Je kunt er ook thee van maken en die mag je ongestraft meenemen naar Nederland. Maar daar moet het dan ook bij blijven.

Wie nu nog doorgaat met cocaïne snuiven, is medeplichtig aan ontwrichting en menselijk leed. Een ongemakkelijke waarheid die vaker verteld mag worden.