Kiek op Utrecht - Utrechtse struikelsteen 107
Gepubliceerd: vrijdag 24 september 2021 14:59
In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto.
Wanneer: vrijdag 24 september, 11:05 uur
Door: Jim Terlingen
Want? Het 107e struikelsteentje in Utrecht werd gelegd voor Herman Andriesse (1892-1945).
Herman Andriesse, vertegenwoordiger in schoenen, verhuist in 1939 met zijn joodse gezin vanuit Deventer naar Utrecht. Hij vreest een Duitse inval en hoopt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie een bescherming gaat zijn.
In de oorlog werkt Andriesse in Utrecht onder andere bij de Joodse Centrale voor Beroepsopleiding (JCB). De JCB houdt zich bezig met omscholen en opleiden van joden. Deze vaardigheden kunnen van pas komen in de ‘werkkampen’, is het idee.
Het gezin komt in 1944 gedwongen via Westerbork in concentratiekamp Bergen-Belsen terecht. Herman overleeft de ontberingen niet. De rest (moeder en twee dochters) ternauwernood, wel.
Initiatiefnemer voor de steen is een oud-bewoner van het pand Van Speijkstraat 12 (nabij de Alexander Numankade). Een dochter van Herman Andriesse, Mirjam Lapid-Andriesse (1933), was daar zeer verguld mee, zei ze vanochtend. Zij kwam met nazaten speciaal uit Israël over voor de plaatsing van het steentje. Via de app 'Zoom' op een mobieltje liet een kleindochter anderen in dat verre land meekijken met, onder meer, de aangrijpende toespraak van Mirjam en de plaatsing.