Deze kiek is gemaakt: eind jaren vijftig

Hij is in het bezit van: Chris Dekker, 90 jaar oud

Waar is hij gemaakt? de Dietsche Taveerne op het Oudkerkhof

Want? In de jaren vijftig traden grote jazz-artiesten op in deze uitgaangsgelegenheid in het centrum van Utrecht, die nog tot 1990 heeft bestaan.

In het midden staat de Belgische jazzmuzikant Sadi, bijgenaamd Fats. Zijn echte naam was Sadi Lallemand (1927-2009). Hij hield niet van zijn achternaam; het is Frans voor 'de Duitser'.

In de Dietsche speelde Sadi vibrafoon. Hij was echter een multi-instrumentalist (hij speelde ook percussie, piano en bongo), orkestleider, zanger, componist en arrangeur. Hij leidde lang zijn eigen kwartet, maar werkte ook solo en met andere musici, zoals Django Reinhardt, Kenny Clarke, Stéphane Grappelli en Don Byas.

De mannen in actie in de Dietsche

De overige mannen op de zwart-wit-foto's hebben hun sporen ook ruimschoots verdiend in de jazz: van links naar rechts op de bovenste foto Roland Ronchaud (piano), Jacques Sels (saxofoon), Chris Dekker (drums) en Jacques Schols (bas).

Van deze mannen is alleen Dekker (in 1932 geboren op de Springweg in Utrecht) nog in leven. Hij woont tegenwoordig in Kortenhoef en ziet er nog blakend uit:

Chris Dekker (foto JT)

Tekst: Jim Terlingen