In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto (en soms meerdere).

Wanneer: zondag 24 juli om 16.01 uur

Waar: hoek Plompetorengracht-Wittevrouwenstraat

Wat: 'Huh, zo slecht zag die muurreclame er hier toch niet uit?' schiet door me heen. Even een foto gemaakt en bij thuiskomst op Google Maps in het verleden gekeken. Inderdaad: in april 2021 was hij nog in prima conditie.

Wat is hier aan de hand? Ik vroeg het nog even na in de winkel die er nu zit (de Bakkerswinkel), maar de jonge dame die ik trof weet van niets.

April 2021. Foto: Google Maps

Bakker M. J. Top was hier tussen 1919 en 2002 gevestigd. En gedurende de twee eeuwen ervoor zat er ook steeds een bakkerij. Het bord dat nog steeds aan de gevel hangt, is daar een bewijs van. Het is een in 1990 gemaakte kopie van het oorspronkelijke 18e-eeuwse bord dat hier hing.

Het originele schild uit de 18e eeuw. Foto: Utrechts Archief

In 2000, toen bakkerij Top er nog maar eventjes zat. Foto: Utrechts Archief

In dit bijzondere artikel (ridderschapkwartier.blogspot) vindt u meer wetenswaardigheden over de geschiedenis van dit pand. Ik beperk me nu verder tot een wens over de muurreclame: ik hoop en duim dat hij in enigerlei vorm terugkomt.

Door: Jim Terlingen

Nagekomen bericht 1: Fred Nuwenhuis van de gemeente Utrecht reageert: "We zijn in overleg met de eigenaar en de huurder om weer iets moois terug te brengen. Dit wordt volgend jaar, we moeten eerst nog wat restaureren aan de gevel. Helaas is de oude schildering afgelopen winter afgewaaid en onherstelbaar beschadigd."
  

Nagekomen bericht 2: Joost van Waert, maker van het veelgeroemde boek Muurkunst, weet te vertellen dat de muurschildering is gemaakt door illustrator en reclameschilder Adri de Bruijn (1927-1999), die vroeger ook van die grote reclameschilderingen maakte voor bioscopen als City en Rembrandt.

Onderstaande foto van de muurschildering maakte hij in november 2019. "Ik heb hem hier en daar een beetje digitaal gerestaureerd", schrijft hij.

De muurschildering in november 2019. Foto: Joost van Waert