Louis Engelman - Graffitikunst om voor honderd jaar onder bebouwing te verdwijnen. Zo zou je de werken van acht Utrechtse artiesten kunnen omschrijven. In verschillende stijlen beschilderden zij zaterdag en zondag een betonnen wand op de bouwplaats Smakkelaarspark. Met felle kleuren in ontwerpen met verwijzingen naar de huidige tijd.

Organisator Ingmar Creutzburg van het evenement ‘Time Cap’, spreekt van een ‘tijdcapsule’. Want volgend jaar zal de overkappende nieuwbouw op het terrein alle kunstwerken onzichtbaar maken. Voor eeuwig? Dat weet niemand. Mogelijk zal er pas over vele jaren weer naar de geschilderde taferelen worden gekeken.

Waarschijnlijk zullen de Utrechters uit die toekomst dan met verwondering hun blik laten glijden over de kunstwerken en op zoek gaan naar de betekenis ervan.  

Zoals dat van ‘Erwtje’, die in zijn ontwerp de omgekeerde Nederlandse vlag laat zien met daaronder de tekst ‘Freedom of choice’. Of ze zullen zich afvragen wie de man is in het door ‘Rimboe’ geschilderde portret van Herman van Veen. Ook zullen ze zich het hoofd breken over de verwijzing van graffiti-artiest ‘Earth’ naar de huidige klimaatproblematiek.

Freedom of choice van ‘Erwtje’. Foto: Louis Engelman

Creutzburg was met zijn eigen bedrijf ‘Unchain the Tigers’ al eerder actief in Utrecht. Hij organiseerde het lichtfestival ‘I light U’. Met zijn projecten wil hij de inwoners op een andere manier naar gebieden in de stad laten kijken.

Uitgenodigd door wethouder Eelco Eerenburg om iets op het braakliggende Snakkelaarsveld te doen kwam hij onmiddellijk op het graffiti-idee. ‘Omdat Utrecht op dat gebied veel getalenteerde kunstenaars telt.’

Zondag legden de kunstenaars de laatste hand aan hun creaties. Begeleid door opzwepende muziek waarop breakdancers van de UC-crew hun ‘moves’ lieten zien. Om acht uur ’s avonds werden de laatste verfstreken aangebracht. De graffitikunst zal nog enige tijd zichtbaar blijven. Als de bouw begint verdwijnt ze voor heel lang onder de geplande nieuwbouw op het Smakkelaarsveld.

Breakdancers van de UC-crew in actie.

Herman van Veen geschilderd door ‘Rimboe’