Sportpark Thorbeckelaan, de thuisbasis van amateurvoetbalclub DHSC aan de Thorbeckelaan heet voortaan Sportpark Wesley Sneijder. Burgemeester Van Zanen en Sneijder zelf onthulden de nieuwe naam. 

Tot zijn verbazing kreeg Sneijder ook nog een koninklijke onderscheiding in de orde van Ridder van Oranje. Van Zanen spelde hem het lintje op.

Lintje voor Sneijder. Foto: Ton van den Berg

De gemeente Utrecht maakte het plan voor de naamsverandering in januari van dit jaar bekend. Na overleg met de wijkraad, DHCS en Sneijder werd voor de onthulling Hemelvaartsdag gekozen; het moment waarop het jaarlijkse Wesley Sneijder-toernooi wordt gespeeld.

Het initiatief voor de naamsverandering komt van wijkbewoners, verenigd in de wijkraad Noordwest. De 34-jarige recordinternational, die vorig jaar na 134 interlands afscheid nam bij Oranje, wordt hiermee geëerd als de grootste voetballer die de wijk Ondiep heeft voortgebracht.

DHSC

Voetbalvereniging DHSC (DOS-Holland-Stichtse Boys-Combinatie) is ontstaan na verschillende fusies. Bij een van hen, DOS, zette Wesley Sneijder zijn eerste stappen op het voetbalveld. Hij werd daar in 1991op zevenjarige leeftijd ontdekt door scouts van Ajax. Het was het begin van een grote carrière. 

Sneijders jongere broer Rodney speelt in het eerste elftal van DHSC en zijn oudere broer Jeffrey is assistent-trainer van de ploeg. Het team is afgelopen weekend kampioen geworden in de Eerste Klasse en komt volgend jaar uit in de Hoofdklasse. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een club uit de gemeente Utrecht zaterdag-Hoofdklasse speelt.

Het sportpark bestaat al sinds jaren dertig van de vorige eeuw. Holland en HMS voetbalden er en het diende als trainingslocatie voor profclub DOS, ook in het jaar van het landskampioenschap (1958). Het sportpark is op verschillende momenten heringericht; de laatste keer in 2007.

Het is de tweede keer dat een Utrechtse voetballer wordt geëerd met de naam van een sportpark. In 2004 kreeg het nieuw opgerichte sportpark in Oog in Al de naam Sportpark Marco van Basten. Utrecht kent verder de Fanny Blankers-Koendreef, de Anton Geesinkstraat, het Jochem Uytdehaageplantsoen en de Dafne Schippersburg.

Sneijder met vader en moeder. Foto: Ton van den Berg

Sneijder met Andries Nachtegaal, de laatst nog levende DOS-speler van het kampioenselftal uit 1958. Foto: Ton van den Berg

Sneijder geinterviewd door Ondiep TV-verslaggever Bert van Lienden. Foto: Ton van den Berg

Proosten op Sportpark Wesley Sneijder met Cees Ebbenhorst (lid Wijkraad), burgemeester Van Zanen en Wesley Sneijder. Foto: Ton van den Berg