De Utrechtse wereldkampioene op de 200 meter sprint Dafne Schippers (1992) is woensdagmiddag in het Spoorwegmuseum door burgemeester Jan van Zanen gehuldigd. Naast zijn hartelijke felicitaties ontving ze ook een schilderij van de Utrechtse beeldend kunstenaar Niels de Hoog.

Door Zita Eijzenbach - Wie woensdagmiddag naar het Spoorwegmuseum is gekomen om louter treinen te bekijken, kon geen slechtere dag uitkiezen. Het museum is bomvol kinderen, die tussen oude treinstellen door uitgelaten door de grote hal rennen. Af en toe roept een verdwaalde moeder naar haar kroost dat ze in de drukte uit het oog verloren is.

Kinderen zwaaien met vlaggen voor Dafne. Foto: Z. Eijzenbach

Binnen is het fris en buiten is het grijs en nat, maar de circa 200 kinderen - waarvan velen in sporttenue - en hun ouders lijkt het niet te deren. Een enorm 'twisterveld', steltlopers, ballondieren en dames die de kinderen schminken doen de kou al snel vergeten. Wild zwaaiend met Dafne-Schippersvlaggetjes en Dafne-Schippers-goodiebags, alles in het vertrouwde blauw/geel van de sponsor, wachten de kinderen even voor vier uur op hun heldin.

Als Schippers met de daarvoor speciaal gedoopte ‘Dafne Schippers Express’ op het station van het Spoorwegmuseum aankomt, wordt ze bijna onder de voet gelopen door de massa kinderen en journalisten.

Op het podium aangekomen, moet Schippers nog even wachten op haar huldiging; eerst wordt het ‘aanstormend talent’ van Utrecht in het zonnetje gezet. Voor hun geleverde prestatie ontvangen zij ieder een bos bloemen uit handen van wethouder Paulus Jansen (SP) van sport.

Dafne Schippers krijgt een schilderij gemaakt door Niels de Hoog. Foto: Jeroen Stoops

Burgemeester Van Zanen roept Schippers bij zich, nadat de zaal nogmaals getrakteerd is op de beelden van haar overwinningssprint in de Chinese hoofdstad. Hij feliciteert Schippers dan met haar prestatie. “Gelukkig ben je zo lekker gewoon gebleven”, merkt Van Zanen op, “Maar blijf in de toekomst ook vooral jezelf.”

Een kwartier na haar opkomst verlaat Schippers het podium alweer. Onder luid geroep van kinderen die een handtekening of een foto van haar willen, probeert ze snel achter de veilige, gele signeerbalie te komen.

Iedereen wil op de foto en een handtekening van Dafne Schippers. Foto: Jeroen Stoops

Een razend enthousiaste Juul Acton vraagt haar om een foto. “Voor jou altijd,” antwoordt Schippers vriendelijk en ze poseert voor Actons mobiele telefoon. 

Oud-trainer van Schippers Juul Acton stelt de nieuwe wereldkampioene van de toekomst voor;

Acton kan maar moeilijk uitleggen hoe trots hij is op zijn vroegere pupil. De trainer van U-Track trainde onder meer Annette Roozen, die Europees Kampioene werd op de 100 meter sprint in 2003. “Steeds als ik de beelden zie, krijg ik kippenvel,” vertelt een razend enthousiaste Acton. “Net ook weer, echt, ik ben zo trots op haar.”

Acton verzekert ons dat dit media-circus over een jaar weer mag aantreden, als een van zijn volgende atleten een titel behaalt. “Geloof me maar, Nederland gaat nog tijden zien waar ze nooit van heeft durven dromen. Janice Verhaar en N’ketia Seedo, die moet je zeker in de gaten houden. Deze trouwens ook,” zegt hij, wijzend naar het meisje naar hem.

Benice, een grote fan van Dafne Schippers, is samen met haar trainer Acton naar de huldiging gekomen. Van een foto met haar heldin had ze alleen maar durven dromen, want ze is nog wat verlegen. Tegelijkertijd is de jonge sprintster vol vertrouwen dat zij volgend jaar de zestig meter outdoor voor de jeugd op haar naam zet. “Ik word net zo goed als Dafne.”

Op de foto met Dafne. Foto: Jeroen Stoops