Frans de Plakker - Toen in 2020 alles afgezegd en afgelast werd, kreeg ik een telefoontje van Jeroen Hermkens. Hij had voor de start van de Vuelta een hele stapel posters laten drukken, net als bij de start van de Tour in Utrecht in 2015. Of ik daar een paar van wilde plakken.

Ik had al in het UN/AD gelezen dat hij nu bezig is stikkers te plakken op de posters van 2020. Gewoon een klein ‘tweetje’ over de laatste 0. Een goede besparing van het materiaal, zonder te verbergen dat het om een ‘hergebruik’-poster gaat.

Als ik ook voor deze ronde de posters bij hem thuis kom halen, vertelt hij me dat hij eerst was begonnen om een aantal met de kwast bij te werken, maar dat was wel heel veel werk. Trots laat hij me de stickertjes zien, die zijn posters nu een stuk eenvoudiger actueel maken.

Wanneer ik aanbel verwacht hij bezoekers, dus de ontmoeting is kort. Hij geeft me nog snel een paar postertjes van de expo met werk van hem en Nicolaas Wijnberg in Slot Zeist. “Daar vind ik ook nog wel een mooi plekje voor.” 

In de garderobe van Grand Bar & Brasserie Marie hangt nu ook zijn poster met stickertje.

Als tegenprestatie geeft hij mij een gesigneerd boek. Dat boek heeft hij gemaakt samen met Willem Hendrik Gispen, en zelf uitgegeven. Enkele illustraties herken ik van jaren geleden, ze zijn aangevuld met recente pentekeningen en teksten van Hendrik Gispen. We spreken af een volgende keer allebei tijd te hebben en wat te drinken.

Met twee rollen posters en een mooi boek over de Utrechtse Singel (Rondje Singel) fiets ik naar huis. Het formaat van de poster maakt het een extra uitdaging om mooie plekken te zoeken. Maar ik ken al een paar gegadigden, en een paar posters die in de twee jaar verbleekt zijn.