Frans de Plakker - Tijdens de corona heb ik ontdekt dat het heel leuk is om vrijwilligerswerk te doen. Zo heb ik kunstenaars gevraagd om posters te laten maken, die ik dan voor hen heb verspreid, en ik heb hele stapels posters van “Utrecht zorg voor elkaar” in de stad opgehangen. 

Maar een van de mooiste klusjes was, behangen met oude posters. Tijdens corona heb ik verschillende muurtjes behangen met een selectie van oude en recente posters uit m’n archief. 

Nu alle theaters en musea weer open zijn, ben ik weer zo druk dat ik nauwelijks nog tijd heb voor dit soort klusjes. Maar toch maak ik graag tijd vrij voor dit soort klusjes. Dus ik ben erg blij als Lotte van Koffiemaatjes in Kanaleneiland een donker deel van haar zaak wil laten opfleuren. Met een tas vol oude en nieuwe posters, en een emmer behanglijm fiets ik naar Kanaleneiland.  

Ik heb een kleurrijke selectie gemaakt van m’n posters. Kleurrijk qua drukwerk, maar ook wat de huidskleur betreft. Zo is het een middelpunt van een kleurrijke wijk. 

Hopelijk blijft het muurtje zoals het is, zolang het gebouw blijft bestaan. Ik raak erg gehecht aan m’n muurtjes. Ik doe het met plezier, en hoop wel dat ze ‘eeuwig’ blijven hangen.

Ik weet dat er geen garantie is dat de posters net zo lang blijven hangen als ik zou willen. Dat werd duidelijk tijdens een corona lock-down. Toen vele horecamedewerkers aan het werk waren in de gesloten zaken. Er werd geschuurd, geschilderd, hele vloeren werden vervangen, en er werd gerestyled. Ook bij restaurant Saar werd gerestyled. M’n muurtjes zijn gerestyled en de posters zijn vervangen door een strak behang. 

Zolang de muur nog staat is het een mooi zoekplaatje, met als tips voor de (nabije) toekomst het Snaarfestival, de Utrechtse Pride, The Tambles, en nog een deel van de poster van het Catharijne Convent. De rest is van de afgelopen jaren. 

Twee maanden daarvoor had ik een andere, kleinere muur behangen. In Little World Kitchen was het ook gezellig werken. De eigenaresse was bezig in de keuken, en er waren geen gasten. Zo nu en dan liet ik haar een poster zien, om haar mening te horen. Ook bracht ze zelf enkele prints mee. 

Het was een geslaagde samenwerking. Echt vrijwilligerswerk is het niet, want ik kijk uit naar een geschikte dag om er een keer een heerlijke lunch te eten.

De muur bij Koffiemaatjes. Foto: Frans de Jonge