Frans de Jonge hangt in talloze cafes, restaurants en andere openbare gelegenheden posters met culturele activiteiten in Utrecht op. In deze column vertelt hij over zijn ervaringen.

Frans de Plakker - Dit jaar was misschien wel de eerste keer dat ik op m’n verjaardag gewerkt heb. Ik ben altijd in de vakantie jarig. Omdat er normaal in deze periode weinig georganiseerd wordt door mijn opdrachtgevers, is dat ook voor mij de uitgelezen tijd om op vakantie te gaan.

Maar begin juli had ik door de corona geen werk, dus ben ik toen even buiten de stad geweest. Nu mag ik aan de slag voor Utrecht. De stad als vakantiebestemming, met de Dom die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Het gaat om de campagnes; Vakantie in je eigen Stadsie, en met je hoofd in de wolken als uitnodiging om op de Dom te komen, dat kan nu zelfs met lift.

Op een van de posters staat een foto met de Domtoren, en het trapgeveltje van Lichte Gaard 2. In de Domtoren mag ik geen posters ophangen, maar gelukkig zit er sinds kort een nieuwe zaak onder de trapgevel van nummer twee. Daar zit nu een vestiging van Anna’s Pancakes. De bedrijfsleider herkende de gevel en wist zelfs te vertellen dat het een oude foto was, want de gordijntjes voor de ramen hangen er al niet meer.

Hoe mooi Utrecht ook is als vakantiebestemming, ik ben toch blij met de opdracht. Helemaal niks doen in Utrecht gaat me snel vervelen, vooral met de temperaturen van de laatste tijd.

Het is heerlijk om door onze mooie middeleeuwse stad te fietsen met een tas posters van het culturele leven dat weer op gang komt. Het gevoel zit een beetje tussen werk en vakantie in. Alleen ontdek ik hier geen nieuwe straten, steegjes en gebouwen, maar fiets ik ontspannen de bekende routes. Ook ontmoet ik nu niet veel nieuwe mensen. Ik spreek de bekende mensen in de Utrechtse horeca, en hoor hun verhalen over de nieuwe situatie. Het zijn gesprekken met een mengeling van optimisme en zorg.

Door de anderhalve meter, extra shifts, en extra terrasruimte is de horeca het rustpunt voor de bezoekers van uit en thuis. Het is nog steeds gezellig druk in de stad. De grote groepen ontbreken, maar er zijn meer bewoners die de rol van bezoeker even op zich nemen.