Utrechts bekendste posterplakker laat met regelmaat op Nieuws030 van zich horen

Frans de Jonge - Beeldend kunstenaar-illustrator Niels de Hoog is een bekende van me. We hadden ooit beiden werk bij kunstuitleen Transarte in de Doelenstraat. 

Toen enkele jaren terug door corona alle voorstellingen en optredens werden afgelast en ik geen posters meer te plakken had, werd het contact met Niels hernieuwd. Hij was een van de kunstenaars die ik toen benaderde om posters te laten maken. Zo kon ik toch nog m’n ronde doen.

Op Niels' posters zie je vaak katten. Bijvoorbeeld een grijze kat op een zigzagstoel van Rietveld of een rooie kat op een fiets. Die rode is een parodie op het bekende Utrechtse kunstwerk 'Het Gerucht' van Joop Moesman. 

Dat schilderij deed in 1950 nogal wat stof opwaaien. De 'textielloze juffer' werd onsmakelijk gevonden en verwijderd van een expositie in Kunstliefde. Tien jaar later kocht Freddy Heineken het werk. Zo zie je maar.

Het Gerucht is door de stiefzoon van Moesman, Felix Visser, in 2020 gebruikt als afbeelding voor Moesmania, een festival rond het werk van z’n stiefvader. Kort voor mijn actie in de coronatijd was de poster van dat festival nog volop te zien in Utrecht.

Restaurant Piero’s aan het Ledig Erf. In het midden hangt de Moesmania-poster naast de parodie van Niels. Foto: FdJ

Onlangs heb ik een muur behangen in de heren-wc van restaurant Piero’s aan het Ledig Erf. Samen met de eigenaar maakte ik een selectie van posters uit m’n archief. We kozen de thema’s Italië, Utrecht en eten en drinken. Daar hangt nu de Moesmania-poster náást de parodie. 

Zaterdag 8 juni (morgen) eindigt een expositie van Niels de Hoog in de Toonkamer op Oudegracht 341. Wat was dan een betere plek om hiervoor reclame te maken dan bij het Kattencafé op de Twijnstraat? Ze waren er daar heel blij mee.

Dit is de website van Niels.

Een van de werken van Niels de Hoog in de Toonkamer. Foto: instagram Toonkamer