Frans de Jonge hangt in talloze cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden posters op met culturele activiteiten in Utrecht.

Frans de Plakker - Een heel andere regelmaat dan mijn wekelijkse routine om posters rond te brengen, is de jaarlijkse traditie om kerstkaarten te geven. Al vele jaren geef ik op alle adressen waar ik posters ophang een ansichtkaart voor de kerst. Meestal beschrijf ik hem ter plekke. In het begin toen ik nog regelmatig in de donkere kamer was, drukte ik zelf foto’s af om als kerstkaart weg te geven op sommige adressen. 

Zo kreeg m’n fotodocent altijd een mooie afdruk. Hij hangt posters voor de ramen boven z’n garagedeur.

Ik begon pas echt veel kaarten uit te delen nadat de Dom z’n 750ste verjaardag vierde. Ik maakte toen een serie ansichtkaarten met nachtfoto’s van de Dom. Daarvan gebruik ik ieder jaar een ander als kerstkaart. Ik geef er een op elk adres waar ik posters mag ophangen. Als ik ze allemaal gehad heb, gebruik ik een willekeurig stapeltje en wissel ik af. Daardoor gebeurt het wel eens dat er op een adres al een kaart hangt van het soort dat ik al eens eerder gebruikt heb. 

Om dat verder te voorkomen besloot ik dit jaar een nieuwe kaart te laten drukken. Ik heb een kleuren-negatief uit de serie van het begin van de coronacrisis gebruikt om een kaart te laten drukken voor dit jaar. Het is een foto van de entree tot de Kraanstraat bij de Bemuurde Weerd met de tekst 'Ik hou van jou'.

Deze kaart geef ik af bij iedereen waar ik posters op hang. Bij wasserij Kolman hangen ze de kaart bij de hele serie van de zwart-wit kaarten van de andere jaren. Ook bij de Plaatboef zie ik nog verschillende kaarten van andere jaren. 

Het is fijn om te merken dat m’n werk gewaardeerd wordt. Soms net als het werk van de krantenjongen die aan het eind van het jaar een kaartje met een kerstgroet afgeeft, en dan wat fooi krijgt. Zelfs nu de corona het de mensen moeilijk maakt zijn er nog enkele adressen waar ik ook weer wat krijg. 

Tijdens m’n route neem ik dit jaar ook een stapel kaarten mee die ik al beschreven heb. Onderweg door de stad geef ik zo nu en dan een kaartje weg aan een bekende, en soms aan een toevallige voorbijganger. Dit is een tijd om iedereen een fijne kerst te wensen en natuurlijk een goed en gezond nieuw jaar.

Daarom wil ik ook alle lezers een fijne kerst wensen, en een goed (normaal) 2021. Hou Vol!!