Frans de Plakker - De zomer is op cultureel gebied altijd rustig. Dus voor mij de uitgelezen tijd om op vakantie te gaan. Ik probeer altijd twee weken voor de opening van het seizoen terug te zijn. Dit jaar zou dat twee weken voor het Uitfeest op 11 & 12 september zijn. 

Nu heb ik iets meer tijd voor het culturele seizoen begint en ben ik blij met de klussen die ik aangeboden krijg. Niet in de laatste plaats omdat de mensen weer blij zijn met de posters in de stad. Voor hen het bewijs dat er weer iets georganiseerd wordt. 

Zo zie ik op het terras van Springhaver een bekende Nederlandse acteur. Ik ken hem al vanaf dat hij nog op de HKU zat. Als hij naar binnen gaat om af te rekenen, spreken we elkaar even. Hij vraagt of er nog iets te doen is in de stad. Ik wijs hem op de concerten op de poster van muziekpodium dB’S die ik verspreid. 

Ik weet niet of er echt iets voor hem bij zit, maar hij zegt dat hij in ieder geval blij is dat hij mij weer ziet: ”Dan weet ik dat er weer wat gebeurt in de stad.” Dat is wel een van de grootste complimenten is, die ik ooit gekregen heb. 

Tijdens corona heb ik gemerkt dat ik het leuk vind als ik mensen blij maak met m’n posters. Ik hang ze op om mensen op het idee te brengen een mooie avond te hebben. Of om ze te laten weten dat er in ieder geval weer van alles georganiseerd wordt. En zelfs met oude posters probeer ik mensen blij te maken.

Op de poster van dB’S staan de terrasconcerten die ze deze maand organiseren. Met hun optimisme en de optimistische klanken proberen ze de corona-blues te verdrijven voor de thuisblijvers. Iedereen vindt het fijn om te horen dat er weer wat gebeurt. 

Zondag 8 augustus maak ik zelf gebruik van het aanbod, en ga naar het concert van de Blue Grass Boogiemen. Het terras is een groot veld met een centrale tent waar de band optreedt, en daarbuiten parasols met zitjes, en daarachter nog genoeg ruimte om de anderhalve meter aan te houden. De sfeer is goed, en de muziek beurt iedereen op. 

De Boogiemen spelen al meer dan dertig jaar in Utrecht, en het zou me niet verbazen als sommige bezoekers ze al 30 jaar volgen. Ik herinner me zelf nog hoe ik ze vorige eeuw voor de Hema op straat heb zien spelen. 

Normaal spelen de Boogiemen op het Uitfeest bij dB’S, dit jaar zijn ze een maand vroeger.