Frans de Plakker - Sinds de lockdown heb ik geen opdracht om affiches te verspreiden meer gekregen. In die maanden heb ik met veel plezier aan m’n nachtfotografie kunnen werken, maar nu ben ik blij dat ik weer wat opdrachten heb. Ik mag voor het online Bevrijdingsfestival werken en heb posters van RAUM en Spring, en daarnaast een grote opdracht van Ekko. Ze bestaan dit jaar 35 jaar en vieren dat met online activiteiten.

Na m’n studententijd ben ik vaak in Ekko op de dansvloer te vinden. Tot ik een keer met vrienden in de rij sta en we de moderne house-muziek, die binnen gedraaid werd, horen. Niet onze smaak, wij houden van andere muziek, dus we stappen uit de rij en gaan ergens anders heen.  

Ekko blijft wel in beeld voor een concertbezoek. Ik herinner me nog het concert van de Utrechtse Lilian Hak. Ik plak de affiches voor haar concert: Lust Guns & Dust in Ekko en ben benieuwd naar de muziek. De muziek past perfect bij een Western van Quentin Tarantino. Een concert waar ik zeker voor in de rij was blijven staan als het nodig was geweest. Al is de muziek niet altijd m’n smaak, Ekko heeft de afgelopen 35 jaar wel bewezen dat ze hun plek in Utrecht verdienen.  

Om m’n oude hobby weer eens uit te oefenen heb ik enkele foto’s van het concert gemaakt. Ik herinner me weer dat het licht van Ekko vroeger ook al moeilijk was om bij te fotograferen.

De opdracht van Ekko bestaat uit een grote stapel posters met daarop de vraag "Waar is Ekko?" en een QR-code. "Hier is Ekko" staat als antwoord op de vlaggen, die ik ook mag verspreiden. Daar staat ook een QR-code op. Het echte antwoord op de vraag zit in die QR-codes. Als je die scant, sta je in een 360 graden opname van een concert in Ekko.

    De eigenaar van Dig It hangt een poster in z’n zaak en mailt me aan het eind van de dag met een foto dat de banner ook hangt. Foto: Bert Tiggelers

De terrassen gaan weer open en de bezoekers van kroegen en restaurants moeten natuurlijk naar het toilet kunnen. Voor mij is dat een mooie aanleiding om de horeca af te gaan met m'n posters. De oude posters van oktober en november herinneren te veel aan iets wat we het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.   

De locaties zijn blij met de nieuwe posters, en soms ook met de vlaggen. Het echte enthousiasme komt los als ze uit nieuwsgierigheid de code scannen. Het is nog geen echt concert, maar je ziet mensen genieten alsof ze toch nog even bij een optreden zijn zonder corona. Het is nog geen vrijheid-blijheid, maar het gaat de goede kant op. De medewerkers van horeca en winkels zijn blij met de posters, en ik ben blij dat ik weer een beetje mag werken.