Ton van den Berg - Café Murk is gesloten omdat volgens de burgemeester er reden is te denken dat ze daar criminele activiteiten kunnen plegen (witwassen van gestolen geld enzo). Helemaal duidelijk wordt het niet, waar ze nu precies van worden verdacht bij Murk.

Eigenaar Jopie Hogervorst zegt op Ondiep TV dat er een onderzoek is geweest, al jarenlang, en dat er nu plotseling het bericht was dat de zaak dicht moest. "Ik begrijp het niet", zegt hij tegen verslaggever Bert van Lienden (zie het TV-verslag onder deze column).

Het AD/Utrechts Nieuwsblad schreef maandag: "De familie Hogervorst was in 2007 betrokken bij de handel in illegale sigaretten en bij het witwassen van geld uit onder meer de illegale lotto, blijkt uit oude rechtbankrollen. Ook zouden er nog wat kleinere vergrijpen zijn bijgehaald waarbij Hogervorst was betrokken."

Joop Hogervorst

Ja, is Hogervorst nu een boefje of niet? Was er ook niet een FIOD-onderzoek in 2006 waarbij toen veel overhoop is gehaald inzake de renpaardenbusiness van de gebroeders Hogervorst? Als het cafe gesloten wordt, zou je zeggen dat er ergens iets niet klopt want anders kan een burgemeester zo'n besluit toch niet overeind houden? We weten het dus niet en dat is wel vervelend, kan de burgemeester opheldering geven of kan dat niet met al dat gedoe over privacy tegenwoordig.

Kijk, heilig is café Murk niet. Murk is nog zo'n cafe waar we met z'n allen van zeggen 'er zit hier voor 1000 jaar bajes binnen' maar daar praten we niet over. Dat zijn de normen en waarden van Murk.

Murk is voor ons het leuke buurtcafé waar veertig jaar geleden m'n vader aan het eind van een zware werkweek met vele anderen z'n pilsjes ging drinken (tot leedwezen van mijn moeder die dan boos op de fiets stapte om hem daar vandaan te halen). Het is ook het café waar je kon worden uitgedaagd op een trompet te blazen waarna je dan een flinke dot sigarettenas in je ogen kreeg.

In Murk werd vroeger veel gekaart om geld en kon je naast de Amsterdamse crimineel Van Hout komen te zitten (er waren er ook die dan ergens anders gingen zitten want je kon maar nooit weten of er nog een gek met een pistool zou binnenkomen) en je kwam er allerlei jongens tegen die met stapels geld op zak liepen van allerlei handel. En iedereen kon zien hoe het bestuur van de toenmalige voetbalclub Holland er hun spelers uitbetaalden, daarmee verraad ik nu niets want dat weten we allemaal. 

Vroeger was dat allemaal heel gewoon, Jan de Arbeider kwam er en de hele Utrechtse penose, als je van dat laatste niet hield moest je niet naar Murk gaan. Ook de politie bleef weg, die wist bijvoorbeeld best dat er gegokt werd enzo, maar prioriteit kreeg dat niet. Het café zorgde ook nooit echt voor overlast, een boef moet toch rustig een pilsje kunnen drinken!

Maar dat is nu over en uit. Onze overheid kijkt niet meer de andere kant op en grijpt in als er misstanden zijn. Eigenaren van cafe's moeten het voorbeeld geven, moeten nette mensen zijn die netjes hun belasting betalen, geen drugs gebruiken en geen gekke dingen uithalen. Ze moeten nog netter zijn dan sommige politici.

Maar wat was er dan zo erg dat Murk moest sluiten? Volgens Hogervorst is hij een nette en voorbeeldige ondernemer die nooit een uitkering heeft gehad en die zegt: "Ik heb altijd geleefd naar normen en waarden". Volgens hem wordt hij nu het slachtoffer van een onderzoek naar het verleden van Murk. Welk verleden is dat dan? Graag opheldering, burgemeester.

Als Hogervorst vindt dat hem en zijn café onrecht wordt gedaan, moet hij knokken tegen de sluiting en daarna de burgemeester dwingen een lint door te knippen bij de heropening. Er moet toch nog ergens een advocaat te vinden zijn die dat voor elkaar krijgt?! 

Zie ook: Van koffiehuis tot café Murk