Dik Binnendijk 

Over de actie ‘Panelen voor Paul’ heb ik vrijdag een Kiek geschreven. De column die u nu leest, lag al klaar en geeft een soort sfeerbeeld over hoe de actie is ontstaan. 

“Hai Dik, kan ik je zo even spreken? .... Aktie Strohalm... Jan van Arkel...” “Da’s goed!... Jan leeft dus nog. Ik heb hem al zo’n tijd niet meer gezien.” “Ja hoor, die is springlevend.” Al twintig jaar staat Paul vrijdags met zijn brood-en-gebak-marktwagen op de Biologische Boerenmark op Vredenburgplein. De wagen staat tegenover de ingang van Hoog Catharijne naast Perry Sport. 

De meeste mensen kennen Paul als Paul Koekie, maar zijn echte achternaam is Meijer. ‘Paul Koekie’ - of korter ‘Koekie’ - is de naam van zijn biologische banketbakkerij in Arnhem. Paul heeft geen winkel. Hij levert zijn banket aan een aantal winkels, cafés en collega-bakkers, en staat dus op de vrijdagmarkt. In feite heeft hij een soort ruilhandel met enkele biologische broodbakkers. Dus het brood dat ik al jaren bij hem koop, maakt hij niet zelf. 

Elke vrijdag kom ik langs bij Paul om een heel gesneden Keltisch (gist)brood te kopen met pompoenpitten erop. Dat doe ik voor Peter, een vriend van me die bij meubelmaker Pastoe in Houten werkt. De afstand van 15 km van zijn huis in Zuilen naar z’n werk doet hij altijd op de fiets. Pas na vijf uur is hij weer terug in Utrecht en dan is het brood op. Bovendien komt Peter vrijdag meestal vanuit zijn werk bij mij eten. Dus dat wandelingetje van vier minuten naar Paul heb ik voor Peter wel over. 

Als ik voor mijzelf brood bij Paul ga halen, koop ik meestal vier verschillende soorten brood tegelijk. Ook een Keltisch pompoen, twee achtgranen broden (gist), een Breton (donker, gist) en een zuurdesem rozijn/noten brood. Ik laat alles snijden. Thuis maak ik pakketjes van vier verschillende soorten boterhammen in een plastic zak.  En al die zakken gaan dan de diepvries in. Per dag haal ik zo’n zakje eruit: twee boterhammen ’s morgens en twee ’s middags. 

“Ik stond een week geleden met Jan te praten over de gestegen energieprijzen en dat het toch best moeilijk is om als kleine banketbakker die kosten op te brengen,” zegt Paul. “Zo zijn mijn energiekosten verviervoudigd! Dus ik zou graag op mijn dak zonnepanelen willen neerleggen om die energiekosten flink te drukken. Maar het geld daarvoor hè.... “Dan gaan we daar toch wat aan doen,” antwoordt Jan.

Hij had een idee. “Kijk, iedereen heeft deze maand 190 euro energiesubsidie op zijn rekening gekregen. Veel mensen hebben dat geld helemaal niet nodig. Als ze dat bedrag nu eens aan jou schenken voor die zonnepanelen. Ik ken wel een paar namen uit de milieubeweging die bij jou brood of gebak kopen en vast mee willen doen. Dik ken ik vanuit Aktie Strohalm en Marijke vanuit stichting Natuur en Milieu.” Paul zelf noemde de namen Nini en Roelof. Ongeveer zo zal dat gesprek wel gegaan zijn, maar ik was er niet bij. 
 

 
“En nu mijn vraag, Dik.” Paul kijkt me aan: “Wil jij ook echt mee doen?” “Ja hoor prima. Ik heb nog geen bestemming voor die 190 euro. Moet je mijn mailadres hebben?” “Graag dan geef ik hem door aan Jan.”  

Jan heeft verder via de mail de kar getrokken en zo zit ik nu met de andere vier in een steuncomité. Vrijdag (2 december) is de actie ‘Panelen voor Paul’ begonnen. Heel toevallig kwam ik voor de Koekiekraam voor het eerst bewust Roelof tegen. We hebben samen blauwbekkend de gele en blauwe versie van de actieposter opgeplakt. Dat kwam goed uit, want het was net na tienen al druk voor de kraam. Paul en zijn twee verkoopcollega’s hadden er gewoon geen tijd voor. 

Alle gegevens over hoe je de actie kunt ondersteunen, vind je bij de marktwagen van Paul Koekie tegenover de ingang van Hoog Catharijne naast Perry Sport. En zelfs via een QR-code kun je je geld kwijt: voor ‘zet Paul in het zonnetje met panelen!’ 

Meer over de stand van de actie en de biologische bakkerij (Paul) Koekie: https://www.bakkerijkoekie.nl/over-ons

   
Scan de QR-code hier: