Dik Binnendijk – “Mustafa Marghadi gaat naar Indonesië,” las ik verleden week op de NOS-site. Vanuit standplaats Jakarta wordt hij correspondent voor Zuidoost-Azië. Het klinkt gek: ik was én opgelucht én blij. Opgelucht omdat Moes hoor- en zichtbaar blijft in de media. En blij voor hem en ook voor mezelf. Nu kan ik blijven genieten van de verhalen die hij op tv en radio vertelt, net zoals de afgelopen vier jaar vanuit Italië.

Al eerder was bekend dat Tim de Wit - ‘Mr. Brexit’ - na zes-en-een-half jaar NOS-correspondentschap in Londen volgend jaar presentator wordt van het VPRO-radioprogramma ‘Bureau Buitenland’. Als oud-docent Radiojournalistiek dacht ik: “Tim is weer terug bij de radio.” Maar in feite is hij nooit weggeweest en heeft in Engeland ‘tv erbij’ gedaan... Hoewel... tv was natuurlijk voor ons kijkers zijn hoofdtaak. Maar hij schreef ook voor Trouw en Het Parool. Bovendien maakt Tim nog steeds samen met historicus Arend Jan Boekestijn (oud-VVD-Tweede Kamerlid) sinds 2019 de podcast-serie ‘Europa draait door’.

NOS nieuwsberichten van 11 juli 2021.

Zowel Tim als Mustafa behoren tot de groep oud-studenten van de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht, die ik op afstand volg in hun carrière. Beiden heb ik nooit echt les gegeven. Maar allebei zijn ze een paar jaar fanatiek bezig geweest met Studentenradio. Ze zorgden met andere studenten ervoor dat elke week een live radioprogramma te horen was in en om Utrecht. Hun redactieruimte en de studio waren in de radiogang waar ook mijn werkkamer was. Dus ik zag en sprak ze toen regelmatig. Zo nu en dan werd ik ook gevraagd om commentaar te geven op de gemaakte radio-items.

Na zijn studie was Tim een paar jaar buitenlandredacteur bij de NOS. In 2009 zijn hij en collega-redacteur Lucas Waagmeester samen voor twee jaar correspondent geworden in Zuid-Afrika. Lucas heb ik wel lesgegeven. Hij woonde in zijn SvJ-tijd bij mij in de buurt in de Willemstraat. Sinds 2020 is Lucas naast Marieke de Vries NOS-correspondent in de Verenigde Staten.

Terug naar Tim. In 2011 werd hij correspondent in Duitsland en verkaste dus in 2014 naar het Verenigd Koninkrijk. In het najaar 2013 liep ik drie dagen mee op de redactie van het Radio 1 Journaal in Hilversum. Ik wilde vóór mijn pensioen nog weer even het ‘met m’n poten in de blubber staan’ gevoel krijgen. Bij het voorbereiden van een item over Duitsland, heb ik Tim toen nog een tijdje kunnen spreken. Hij was natuurlijk verrast om mij daar op de redactie aan de lijn te krijgen.

Ik weet niet of Tim en Mustafa elkaar al gekend hebben op de SvJ. Tim is twee jaar ouder dan Mustafa en eerder met de studie begonnen. Naast Studentenradio heb ik Moes vooral meegemaakt tijdens het traditionele SvJ Eerstejaars Introkamp in Baarn. Hij zat een aantal jaren in de kampleiding, maar begon eerder - in 2005 – bij Studentenradio Baarn (zie ook foto’s). Tijdens dat kamp in de laatste week van augustus maakten we drie radio-uitzendingen per dag. Zestien jaar lang ben ik met zeer veel plezier coördinator van dat Studentenradio Baarn geweest.

SvJ-Introkamp 2005: De ‘journalistieke eed’; v.l.n.r. nr. 1: Dik Binnendijk, nr. 2: Casper Meijer (nu: nieuwslezer NOS Radio); nr. 8: Onno Beukers (nu: verslaggever NOS Radio); nr. 9: Mustafa Marghadi.

Tijdens zijn studie werkte Mustafa al als redacteur bij de NOS en was (radio)verslaggever bij RTV-Utrecht. Na zijn studie werd hij eerst redacteur bij NOS Headlines en later presentator/verslaggever bij het NTR-televisieprogramma ‘Het Klokhuis’. In 2011 was hij een paar jaar een van de gezichten van de nieuwsrubriek ‘NOS op 3’.

In 2016 heeft Mustafa een maand in de Brusselse deelgemeente Molenbeek gewoond en verslag daarvan gedaan. Deze wijk stond bekend als een ‘broeinest van jihadisme’ en was in het nieuws door de aanslagen in Parijs (november 2015) en in Brussel (maart 2016). Met het multimediale project ‘Bij ons #inMolenbeek’ won hij in 2017 De Tegel (een journalistieke vakprijs) in de categorie ‘Nieuwsverslaggeving’. In dat jaar vertrok hij ook naar Rome. De laatste keer dat ik Moes gezien heb, was tijdens een stille omgang in Utrecht op 4 mei. Hij liep mee; ik stond langs de kant. We hebben elkaar toen omhelsd en kort gesproken. 

NOS nieuwsbericht van 16 september 2016.

Vanaf 1 november volgt Moes dus Annemarie Kas op als correspondent in Zuidoost-Azië. Maar of hij dan al in Indonesië gevestigd is, is nog maar de vraag. In het MAX-radioprogramma ‘De Perstribune’ van afgelopen zondag vertelde hij, dat de corona-epidemie ervoor kan zorgen dat hij voorlopig vanuit Nederland verslag moet gaan doen. Hij leest zich nu in over zijn nieuwe werkgebied en gaat binnenkort ook een cursus ‘Bahasa Indonesia’ (Indonesisch) volgen. Wil je goed verslag kunnen doen, is het natuurlijk handig om de landstaal te kunnen verstaan en spreken. Dus misschien wordt het wel januari 2022 voordat Moes pas in Jakarta kan gaan wonen.

Daarna zal ongetwijfeld correspondent Mustafa Marghadi ook regelmatig te horen zijn in het VPRO-programma ‘Bureau Buitenland’ en worden geïnterviewd door presentator Tim de Wit over een kwestie in Indonesië of Zuidoost-Azië.