Dik Binnendijk – De vijfde botenparade tijdens de Utrecht Pride 2023 heb ik moeten missen. Tot nu toe was ik er elk jaar bij. Maar een vriend appte me een aantal foto’s en zo bleef ik een beetje op de hoogte. Ik had namelijk een familieweekend in het kerkdorp Wijlre (gemeente Gulpen-Wittem) in Zuid-Limburg. In feite was het weekend ook een soort housewarming.  

Ruim een half jaar geleden zijn Mieke en haar partner Henk van Kamerik en Woerden naar Wijlre verhuisd. Ze hadden daar drie-en-een-half jaar geleden een huis gekocht. Na een paar jaar in veel weekenden grondig verspijkeren, zijn ze er gaan samenwonen. Mieke is getrouwd geweest met mijn jongste broer (die ook Henk heet), maar ze hoort nog steeds tot onze familie. Dat familieweekend was ook haar idee. Mijn twee broers, mijn zus, hun partners en ik sliepen allemaal in B&B/brasserie Villare op zo’n tweehonderd meter afstand van het huis van Mieke en Henk. ’s Avonds aten we in brasserie. 

Mieke had ons verteld dat er zondagmorgen een processie was door Wijlre en omgeving. De harmonie St. Gertrudis zou zaterdagavond alvast een oefenrondje lopen. Hun vaste uitvalsbasis is het gebouw naast Villare. En ja, op zondagochtend vertrekt de harmonie al om zes uur naar de omliggende dorpen om iedereen op te wekken om mee te lopen met de sacramentsprocessie. Deze begint om negen uur. Op vreemde bedden slaap ik slecht, dus ik ben om vijf uur al klaar wakker en hang met mijn mobieltje uit het raam om de harmonie trommelend zien te vertrekken.  

De harmonie St. Gertrudis om 6:00 uur ’s morgens op weg naar omliggende dorpen. Foto: Dik Binnendijk

De Bronk-processie wordt na Pinksteren in veel Limburgse dorpen gehouden. ‘Bronk’ betekent in het Limburgs ‘processie’. Bronk-processie is in feite dubbelop. De echte Limburger spreekt alleen over: de Bronk. Langs de weg hangen allemaal witte en gele vlaggen aan een touw ondersteund door palen met kruis erop. Onder begeleiding van de schutterij St. Maternus, de harmonie en een zangkoor gaat deze processie de omliggende dorpen af. Onder een baldakijn loopt de dorpspastoor van de Sint-Gertrudiskerk mee. Hij draagt de monstrans met het ‘Allerheiligste’ erin. Na de leden van de schutterij volgen de gewone processiegangers. 

Normaal eindigt de Bronk in de Gertrudiskerk, maar deze zondag eindigt de parade op de parkeerplaats van de Brand brouwerij naast de kerk. Brand stopt vanaf februari 2024 met het bier brouwen in Wijlre. Buiten is een altaar opgebouwd en rond half twaalf geeft de pastoor daar de laatste zegen. Direct daarna marcheert de schutterij traditioneel nog één keer om de kerk. Voor de processiegangers is er een hapje, een kop koffie, een goed glas bier of fris. En dan begint de Wielderse Kirmis (kermis). Opvallend is dat binnen een mum van tijd de vlaggen, touwen en kruisstokken langs de weg zijn opgeruimd.

De Bronk-processie. Foto: Dik Binnendijk

Aan de kirmis hebben we als familie niet meer meegedaan. We zijn in de heuvels gaan wandelen. “Nou Dik, zo heb je dan toch nog een parade meegemaakt met live muziek, allerlei rituelen en speciale kleding, maar wel zonder bootjes. En hier in Wijlre is het natuurlijk ter meerdere glorie van de katholieke kerk, de schutterij en de harmonie! Min of meer vergelijkbaar toch met de Pride in Utrecht?” Wie dat zei, weet ik niet meer. In ieder geval wapperden in Wijlre vooral de kerkelijke kleuren. Ik heb geen enkele regenboogvlag gezien.

Toen ik zondagavond weer in Utrecht kwam, kon ik nog meegenieten van de zaterdag-Pride: de straat lag vol met roze en zwarte strookjes papier. Wat groot uitgevallen confetti! Die papiertjes waren ook over het dak gewaaid en lagen op de balkons van mij en mijn buurvrouw. Na een week liggen ze er nu nog, inmiddels in de luwte beschermd tegen de wind. Morgen maar eens opruimen.