Bijna zeventien jaar heeft Dik Binnendijk in de Vogelenbuurt gewoond op Bellamystraat 11 bis. Zo’n zeven jaar huurde hij eerst een kamer bij ‘opoe’, zijn hospita. Na haar dood woonde hij vanaf mei 1977 met andere (ex-)studenten in het bovenhuis. In de (onregelmatig verschijnende) serie ‘Bellamytjes’ haalt Dik herinneringen op uit die tijd. 
   

Dik Binnendijk – In De Utrechtse Internet Courant (DUIC) bekijk ik altijd graag de rubriek Utrecht door de jaren heen.Zo stond er in DUIC van 24 juli jongstleden een foto van ‘t Wed gemaakt tussen 1900 en 1905 en een foto van dit jaar van hetzelfde stukje Wed. Leuk om de verschillen en gelijkenissen te zien. 

Aan die rubriek moest ik denken toen ik rond Koningsdag weer eens de fotoreportage zag van mijn huisgenote Inez en mij gemaakt op Koninginnedag van 30 april 1982. Dertig foto’s van veertig jaar geleden dus. Op een paar foto’s kun je duidelijk de veranderingen in de stad zien. Afgelopen weekend heb ik pas van diezelfde plaatsen opnieuw foto’s gemaakt. 

Het idee van de reportage toen kwam van Inez. Haar inspiratiebron was een fotoreeks van mijn toenmalige vriendje Jeroen en mij. We moesten naar een galafeest van - ik denk - de Utrechtse Biologen Vereniging. We hadden daarvoor allebei een smoking of een ander gala-pak gehuurd. Ik weet niet meer wie de foto’s van ons heeft gemaakt... wellicht Inez.

Voor de Koninginnedagreportage had Inez een lange jurk op de kop getikt. Ik deed het met een samenraapsel dat er gala-achtig uitzag met een wit colbert, witte laarzen en een lange, zwarte cape. Als een mierzoet, verliefd stel hebben we over de vrijmarkt gelopen. Ook zijn er wat plaatjes geschoten op idyllische plekken in de buurt van de Bellamystraat. Twee fotografen volgden ons: Bernadette, de vriendin van Inez, en een andere vriendin van beiden. 

Bij de voordeur van Bellamystraat 11 bis, 1982 en 2022

Natuurlijk begint de reportage in de Bellamystraat. De eerste foto is gemaakt in de deuropening van ons huis. Ondanks dat het een zwartwit foto is, weet ik nu dat zowel 11 als 11bis toen een houtkleurige, geverniste voordeur had. Dat was ik echt vergeten. Blijkbaar zijn de donkergroene deuren pas gekomen, toen ik al verhuisd was naar Wijk C. 

De tweede foto met Inez en Dik op een bankje is gemaakt bij de Weerdbrug. De brug zelf zie je niet. Die Weerdbrug verbindt de Oudegracht/Nijntjepleintje/Van Asch van Wijckskade met de Bemuurde Weerd Oostzijde/Weerdsingel Oostzijde. Door de struik achter ons kun je de Weerdsluis niet zien. De flat links van ons achter de huizen van de Bemuurde Weerd Westzijde, is de Zwolsche Algemeene (Verzekeringsmaatschappij, Oudenoord nr. 33 later nr. 275). Daaronder was op straatniveau: de Sociale Dienst van de stad.  

Het bankje bij de Weerdbrug, 1982 / Bij de Weerdbrug met zicht op Weerdsluis, 2022

Dat pand is in 2011 afgebroken. Ongeveer op die plaats staat nu een woonflat met daaronder een fitnessschool, een fysiotherapeut en een kapper. Door de bomen langs de Singel is die woonflat onzichtbaar. Dat ik de foto min of meer op dezelfde plek heb genomen zie je aan de ramen in het witte huis boven de lichtblauwe boot links. 

De oude Weerdbrug is vervangen en breder geworden. Het bankje staat niet meer op oude plek, maar is ruim vijf meter opgeschoven naar de Zandbrug. Naast de Weerdbrug zie je nu de onderste restanten van de ronde torens van de vroegere Weerdpoort. Deze noordelijke stadspoort van Utrecht is rond 1860 afgebroken. Achter de Weerdbrug kun je de vernieuwde kademuur van de Bemuurde Weerd zien. In 2013 stortte daar een deel van de kademuur in het water. Ook een boom ging mee. De bomen zijn op dat stuk vervangen door jongere en dunnere exemplaren. 

‘Op’ de Weerdsluis,  1982 en 2022

Wellicht mag je niet meer over de smalle brug boven de Weerdsluis lopen. Veertig jaar geleden deden we dat nog wel. Er was maar één leuning. Nu lopen de sluiswachters veilig tussen de twee leuningen door. In 1982 werden op de hoek Nieuwekade/Oranjestraat de laatste huizen gebouwd. De bomen langs de Singel waren toen al geplant. 

De Domtoren was in 1982 duidelijk herkenbaar. Hoelang blijf dat vierkante condoom nog om de toren zitten? De restauratie zou in 2025 klaar zijn, maar hopelijk wordt de Dom al eerder uitgepakt.  

Volgende keer: Bellamytjes (29)