Paul Schoolderman - 37 auto’s gingen in vlammen op tijdens nieuwjaarsnacht in Utrecht. Dat zijn er 4 meer dan vorig jaar, terwijl er destijds extra preventiemaatregelen zijn aangekondigd.

Het is vaak ná een gebeurtenis dat er extra maatregelen worden getroffen, om de eerdere gebeurtenis niet meer te laten plaatsvinden. In Parijs hebben we gezien dat je kunt beveiligen wat je wilt, maar dat je geweld niet kunt voorkomen. Ik snap goede voornemens daarom ook niet zo. Altijd als er een nieuw jaar nadert, komen de goede voornemens op tafel en in de praktijk blijkt dat de meeste mensen hun goede voornemens alweer snel opgeven.

Hoog op het lijstje van goede voornemens staat afvallen. Een heel jaar toon je een slap karakter door jezelf vol te vreten en dan denk je dat je door een voornemen uit te spreken ineens wel discipline hebt? De plofkip verdwijnt langzaam uit de schappen, maar in de toestellen van de sportschool zien we deze maand mensen die wat vetmesten betreft weinig onderdoen voor onze gevederde kiloknallers.

Ik las een ingezonden brief van een vrouw die klaagde over de toegankelijkheid van TivoliVredenburg voor mensen met een beperking. Als ze naar het toilet wilde moest er een beveiliger mee. Het wc-bezoek duurde al gauw een half uur vanwege het wachten op de lift en een ‘rondleiding’ door het gebouw. Ook in dit geval wordt nu naar passende maatregelen gezocht. Een prima voornemen. Ik ben benieuwd met welk initiatief ze komen. Wellicht net als de NS twee jaar geleden in de stoptreinen, het uitdelen van plaszakken?

Als goede voornemens bij zoveel mensen mislukken, moet je je misschien eens afvragen of er iets mis is met het hebben van voornemens. Mensen willen blijkbaar een “beste” manier van leven en goede voornemens zijn de weg er naartoe. De werkelijkheid is dat voor het einde van deze maand tweederde van de mensen alweer gedesillusioneerd is vervallen in hun oude patroon. De vraag is of dit het beste is voor je gemoed, om steeds geconfronteerd te worden met je eigen falen.

De mooiste dingen ontstaan vaak zonder dat er een voornemen aan te pas is gekomen. Een idee dat spontaan opkomt en waar vervolgens wat mee gedaan wordt. Utrecht is een stad van ondernemers met creatieve ideeën en ook in 2016 zullen deze mensen weer een bijdrage leveren aan mooie momenten. Dat is het enige wat ik durf te voorspellen: mijn verwachting van onvoorspelbare verrassingen.

Het is een nobel streven om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, maar de realiteit kan vaak een verrassend bittere wending nemen. Schokkend vond ik bijvoorbeeld het nieuws van de jongen die op oudjaarsavond een val van 5 meter vanaf het balkon maakte en dit niet overleefde, terwijl een idioot op de A2 met ruim 200 kilometer per uur een dodelijk ongeluk veroorzaakte, maar het zelf wel heeft overleefd.

Ik doe nu verder niet aan voorspellingen en ik doe ook niet aan goede voornemens voor 2016. 2015 heeft mij geleerd dat de beste dingen ontstaan als je er geen voornemen van maakt. Als je een ander niet teveel tot last bent, dan is dat al een mooi initiatief volgens mij. Ik wens een ieder daarom liever de mooiste en de beste mensen voor 2016.