Door Hans van Echtelt -  Het waren twee ‘primeurs’ die na afloop van Sparta-FC Utrecht beslissend geweest bleken te zijn. Voor het eerst in dit seizoen scoorden zowel Mats Seuntjes als Isaac Lidberg en via die twee goals wist de formatie van Ron Jans met kunst en vliegwerk de match over de streep te trekken: 1-2.

Zelfs tijdens de extra zeven minuten blessuretijd leek de Rotterdamse gelijkmaker een kwestie van tijd, maar de uitblinkende doelman Vasilis Barkas kon zijn heiligdom voor doorboring behoeden. Het leverde de derde zege van het seizoen op en een mooie serie van ongeslagen duels kon met pijn en moeite worden geprolongeerd.

Voor de talrijke meegereisde supporters werd het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Joey Kooy met een hevig gevoel van opluchting begroet. Ze hadden met samengeknepen billen het verloop van vooral de tweede helft gevolgd.

FC Utrecht moest in die fase de regie volkomen uit handen geven en zeker na de gelijkmaker van Camiel Neghli (vlak voor rust) leek het een kwestie van tijd dat Sparta zou doorstoten. Tobias Lauritsen had al eerder de paal geraakt en de Noor was in de lucht bijna niet af te stoppen. Zelfs toen Modigo Sagnan hem met een mislukte breedtepass ongewild in stelling bracht, kopte hij naast.

Na de welkome maar onverwachte winst op subtopper Sparta kan FC Utrecht weer een beetje richting de middenmoot kijken. Maar speltechnisch is het lek nog lang niet boven, zoals Mats Seuntjes na afloop ook moest toegeven. ,,Het moet nog een stuk beter, willen we wedstrijden naar ons hand zetten,’’ zo luidde zijn terechte analyse na afloop.

Met de komende wedstrijden tegen AZ (thuis), Go Ahead (uit) en RKC (thuis) voor de winterstop zal het nog een periode van punten sprokkelen blijven. Hoe dan ook, de 1-2 op Spangen was voor de ploeg een opsteker van jewelste. Hoe die dan ook tot stand gekomen was.