Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen Sparta (1-0).

Tegen Ajax met rood nog de schlemiel, tegen Sparta de held van de dag. Voor Lukas Gortier was de invalbeurt op deze kille woensdagavond een goede gelegenheid om zijn sportieve gram te halen. Vijf minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Dennis Higler prikte hij de bal uit een haarfijne voorzet van Zakaria Labyad in de benedenhoek, onbereikbaar voor Jannik Huth. Toch een nipte zege voor FC Utrecht in een moeizame wedstrijd waarin het lang uitzag naar een vijfde gelijkspel op rij.

Duidelijk is intussen wel hoe moeilijk FC Utrecht het heeft om thuis een verdedigend ingestelde opponent te bestrijden. Vanwege het ontbreken van een type-Haller, een fysiek sterke ‘targetman’, heeft coach Jean-Paul gekozen voor een zorgvuldige maar vaak te trage opbouw via de vleugels. Voor iedere tegenstander gemakkelijk te ontregelen zoals dat ook tegen Sparta weer het geval was. De Rotterdamse opponent kwam alleen in de eerste minuten in ernstige defensieve problemen.

Mijn buurman op Vak P werd in de rust zelfs tamelijk cynisch toen hij opmerkte: ,,Ze kunnen die nieuwe plaggen beter meteen weer verwijderen uit de grasmat, want het spel is er niet beter op geworden’’. Die scepsis was overdreven, want zo slecht acteerde FC Utrecht niet maar het was allemaal te voorspelbaar. Met tachtig procent balbezit lijkt het of je de wedstrijd in handen hebt, maar qua dreiging voor het vijandelijke doel was het rendement bijna minimaal.

Dan deed Sparta het na rust beter, met drie vlijmscherpe counters werd de verkleumde David Jensenb eindelijk op de proef gesteld. De doelman van FC Utrecht hield met cruciale reflexen de nul vast waardoor hij zijn  ploeg in de race hield. Want in de slotfase kwam dan toch de niet meer verwachte euforie toen de voor Gyrano Kerk ingevallen Lukas Gortier deed wat hij op de training beloofd had: zijn eerste competitiegoal voor FC Utrecht maken, het was meteen goed voor een driepunter.

Komende zaterdag wacht een nieuwe opponent, namelijk PEC Zwolle, de sportieve revelatie van dit seizoen. Onder leiding van John van ’t Schip is de formatie naar de subtop opgeklommen, zodat FC Utrecht een uitermate lastige klip moet omzeilen. Het zal zeker een meer attractieve wedstrijd worden omdat ook PEC op de aanval gaat spelen. De late zege op Sparta kan ook tot gevolg hebben dat FC Utrecht – verlost van het gelijkspel-complex – wat meer bevrijd laat zien dat de ploeg goed kan voetballen.

Klich aan de bal. foto: Jeroen Stoops

De Utrechtse bank kijkt toe hoe Advocaat het aan de stok heeft met scheidsrechter Higler. Foto: Jeroen Stoops

Stijlvolle balbehandeling van aanvoerder Janssen. Foto: Jeroen Stoops

Invaller Van de Streek op snelheid. Foto: Jeroen Stoops

nvaller Emanuelson zet sliding in op Spartaan Holst. Foto: Jeroen Stoops

Eindelijk de vole winst voor JP. Op de achtergrond doelpuntenmaker Gortler. Foto: Jeroen Stoops