Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de vakantievoorbereidingen in Spanje.

Jean-Paul de Jong heeft zijn eerste zege behaald als hoofdcoach van FC Utrecht. Tijdens het trainingskamp in Spanje werd Anderlecht woensdagmiddag met 4-3 verslagen. Daardoor heeft de Domstedelijke formatie een goede generale afgewerkt voor de komende topweek, waarin achtereenvolgens AZ, Feyenoord en Ajax naar Galgenwaard komen.

Deze mooie overwinning komt juist op de dag dat weekblad Voetbal International onthult dat de nieuwe hoofdtrainer "niet kan rekenen op de voorwaardelijke steun van een deel van de selectie". Volgens de auteur Martijn Krabbendam zou een aantal spelers geprobeerd hebben om de benoeming van De Jong tegen te houden. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren zou zelfs "dreigende taal hebben geuit in de richting van de spelers die hebben geprobeerd om dit proces te ondermijnen."

Hoe dan ook, FC Utrecht zou in de afgelopen weken zowel Mitchell van der Gaag als Henk Fraser in het diepste geheim benaderd hebben om Erik ten Hag op te volgen, maar – nogmaals volgens Voetbal International – hebben beide mogelijke kandidaten ‘neen’ gezegd tegen de leiding van FC Utrecht. Daarna kreeg Jean-Paul de Jong het groene licht en mocht hij zijn eigen staf verder invullen, waardoor Luc Nijholt, Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys aan de bak mogen in Galgenwaard. Voor Hans van der Haar was geen plaats meer, FC Utrecht praat met hem over de afwikkeling.

Dan was er de afgelopen dagen nog enige – wat voorbarige - publiciteit rond Ruud Boymans omdat er een supportersactie op touw is gezet om de voormalige spits die momenteel transfervrij is, weer naar Galgenwaard te halen. Dat scenario zou pas van toepassing kunnen worden wanneer Zakaria Labyad of Yassin Ayoub de komende dagen nog verkocht zouden worden. De laatste heeft al toegezegd tot het einde van dit seizoen te blijven, dat geldt in geen geval voor Labyad wiens ambities verder reiken dan de hoofdmacht van FC Utrecht.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...