Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer wordt Hans vervangen door Ton de Ruiter die verslag doet van de thuiswedstrijd tegen AZ, uitslag: 3-0 (en winnaar penalty's). De foto's zijn van Jeroen Stoops.

Na een wanvertoning wil je het liefst een dag later de voetbalschoenen weer aantrekken en de schande van het verlies wegpoetsen. Hoe het voelt als het door omstandigheden niet lukt hoef je FC Utrecht niet te vertellen. In juli 2013 eindigt het laatste Europese avontuur in een debacle. In Luxemburg wordt verloren van een verzameling hobby-voetballers. In eigen stadion wordt een 3-1 voorsprong tegen de dorpsschilders en gemeenteambtenaren weggegeven. De trip over de grens eindigt voor het reisje is begonnen. De hoon van het land komt over  de ploeg van Jan Wouters. De kans op revanche is er niet in 2014, 2015 en 2016.

In de laatste wedstrijd van deze competitie is het financieel aantrekkelijk te verliezen van AZ maar schiet FC Utrecht met scherp. In de eerste wedstrijd van de play-off-finale is donderdag een goed resultaat bittere noodzaak, maar nemen de spelers een baaldag op met een 3-0 nederlaag als rampzalig resultaat. Na een wanvertoning wil je het liefst.………..

Het kan 62 uur later al. Om half één geeft scheidsrechter Van Boekel het beginsignaal. Het begin van een spektakel niet eerder gezien in Galgenwaard. 1-0 door Willem Janssen in de 12e minuut, 2-0 door Sebastien Haller in de 28e minuut. Dat Vak P ontploft kunnen we niet zeggen. Rij 43 blijft door de 3-0 in Alkmaar vrijwel leeg. En spijt dat de wegblijvers hebben! FC Utrecht voetbalt met het mes tussen de tanden. Het kansloze AZ moet in de tweede helft met tien man verder na rood voor Luckassen.

Rood voor Luckassen.

De ervaren Tim Krul weet hoe laat het is en doet alles om het spel te ontregelen en tijd te winnen. Opvallend feitje! Verdediger Ramon Leeuwin loopt naar een ballenjongen naast het doel en fluistert hem iets in het oor. Het joch blijkt het perfect te hebben begrepen. Is de bal uit het spel dan is binnen een tel een nieuwe bal beschikbaar. Het ontneemt Krul de mogelijkheid rustig naar de cornervlag te lopen om de wedstrijdbal op te halen.

Cyrano Kerk maakt 3-0 in de 82e minuut en in blessuretijd vliegt ook de 4-0 binnen maar dan heeft Van Boekel al gefloten voor een strafschop.  Had de referee de voordeelregel toegepast dan was het feest. Nu kan Sebastien Haller met zijn laatste trap in Utrechtse dienst 'Europa' veilig stellen. De irritante Krul is hem de baas. In de verlenging blijkt hoeveel kracht voetbal met het hart kost. FC-spelers vallen overal op het veld om met kramp.

Kerk schiet de 3-0 binnen.

Verkoeling onder een theedoek.

Troupée verlaat met blessure huilend het veld

Dat het in de strafschoppenserie goed komt is gerechtigheid. In de competitie heeft FC Utrecht 13 punten meer verzameld. De stand liegt niet. Na vier jaar kan FC Utrecht zich revancheren voor de afgang tegen FC Differdange, eindelijk. Op 19 juni weten we wie in de tweede voorronde van de Europa League het slachtoffer wordt.

Haller wordt getroost na missen penalty in 94e minuut.

Verzorging tijdens een korte pauze op het hete veld.