Renger de Bruin keert terug naar de Universiteit Utrecht (UU), de stadshistoricus was bijna 24 jaar conservator Utrechtse stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum. Vanaf september gaat De Bruin bij de UU aan de slag met een onderzoek naar de geschiedenis van de adel in Utrecht en de leden van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht. Over die orde schreef hij al eerder een dik wetenschappelijk boekwerk.

Directeur Bart Rutten van het Centraal Museum zegt dat De Bruin "een prachtige geschiedenis achter laat in het museum, met als absolute hoogtepunten de tentoonstellingen; Van aalmoes tot AOW, Vikingen, De Vrede van Utrecht en de meest recente tentoonstelling over hét stadsicoon van Utrecht, de Utrechtse Domtoren."

Volgens Rutten kenmerkten de tentoonstellingen zich door de combinatie van diepgravend onderzoek, een karrevracht aan malse anekdotes en een laagdrempelige presentatie voor een zowel specialistisch als breed publiek.

Rutten: "Daarnaast verliest het museum een van zijn belangrijkste vertegenwoordigers, want spreken in het openbaar over de geschiedenis van Utrecht deed hij vol passie en overgave voor vele gremia in de stad en ver daarbuiten."