Ga er op uit! Met dit advies doet Nieuws030 het deze weken even wat rustiger aan. Een beetje vakantie dus. Weinig nieuwe artikelen, commentaren, recensies. Ga er daarom op uit en verzamel indrukken, zie hoeveel moois er te vinden is in de stad.

Een tip geven we u mee. Ga naar de musea die Utrecht rijk is. Die hebben geen vakantie en bieden op en top exposities. Spoorwegmuseum, Museum Speelklok, Catharijneconvent, Het Utrechts Archief, Museum van Zuilen, Universiteitsmuseum, Volksbuurtmuseum en Centraal Museum. Ze verdienen uw aandacht.

Twee voorbeelden halen we uit het grote aanbod: Het Centraal Museum met de expositie Uit de Mode en Het Utrechts Archief met De mooiste affiches van de Jaarbeurs.

Het Centraal Museum is eigenaar van een heel grote verzameling kleding vanaf de 18e eeuw tot en met vandaag de dag. Unieke robes, jurken en pakken liggen in de depots van het museum en eens in de zoveel jaar kiezen ze daar mooie exemplaren uit om die tentoon te stellen. Dat het maar sporadisch gebeurt is omdat het materiaal uiterst gevoelig is voor licht en lucht en om zelfs maar aangeraakt te worden. Maar een museum wil graag laten zien wat ze in huis heeft en daarom toont modeconservator Ninke Bloemberg het mooiste en het beste uit de rijke collectie.

Het is niet toevallig dat de expositie nu in 2017 plaatsvindt want het is precies honderd jaar geleden dat het Centraal Museum een modeconservator in dienst nam. Een wereldprimeur in die tijd. Dat werd jonkvrouw Carla de Jonge die vooral historische kostuums verzamelde, maar tegenwoordig ligt het beleid meer op de zogeheten conceptuele- en hedendaagse mode uit binnen- en buitenland.

Met meer dan honderd kledingstukken, waaronder ook schoenen, is het alsof de bezoeker de kledingkast van het museum binnenloopt en daar even mag 'winkelen'. Aanraken is verboden, maar de nieuwsgierigen kunnen hun handen laten wapperen op de speciale afdeling waar paspoppen worden aangekleed en waar restaurateurs laten zien wat er komt kijken bij het herstellen en conserveren van kleding. Een aanrader dus deze expositie.

Installatie Run-over Rabbit (2011) van Deense ontwerper Kim Traeger. Foto: Ton van den Berg

Modeconservator Ninke Bloemberg bij een japon uit 1902 die speciaal voor de expositie is gerestaureerd. Foto: Ton van den Berg

De 'Robe a la francaise' dateert uit de 18e eeuw. Foto: Ton van den Berg

Op de voorgrond een top en rok uit de collectie Blanco van de modeontwerper Mattijs van Bergen. Foto: Ton van den Berg

Wat zeker ook een aanrader is om te bekijken: de expositie met tientallen affiches waarmee de Jaarbeurs Utrecht de afgelopen honderd jaar in binnen- en buitenland de aandacht probeerde te trekken. Onder de titel 'De Mooiste Affiches van de Jaarbeurs' laat Het Utrechts Archief (aan de Hamburgerstraat) zien hoe ontwerpers door de tijd heen en met trends mee hun posters maakten. Een van de ontwerpers, die ook het logo met de U voor de Jaarbeurs maakte, was Henri Pieck (tweelingbroer van Anton Pieck).

Of de Jaarbeurs zelf nog een feestje maakt van het honderdjarig bestaan weten we niet maar deze expositie is in ieder geval een mooi eerbetoon. De affiches die getoond worden komen uit het archief van de Jaarbeurs zelf die zijn historisch materiaal heeft ondergebracht bij Het Utrechts Archief.

Ontwerp van Pieck. 

Jaarbeursdirecteur Albert Arp geeft tekst en uitleg aan HUA-directeur Chantal Keysper. Op de achtergrond wethouder Victor Everhardt. Foto: Ton van den Berg

Op de expositie is ook allerlei ander publiciteitsmateriaal van de Jaarbeurs Utrecht te zien. Foto: Ton van den Berg